Analiştii despre inflaţie: Greul a trecut

Ultima actualizare: 29-10-2012 09:44
Analiştii despre inflaţie: Greul a trecut

Analiştii consideră că inflaţia va scădea în lunile următoare, după atingerea vârfului de 9,04% în iulie, în special pe fondul reducerii preţurilor alimentelor ca urmare a obţinerii unei producţii agricole bune şi a efectului de bază favorabil.

Evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb şi creşterea preţurilor materiilor prime, în principal a combustibililor, precum şi dinamica cererii sunt câteva dintre riscurile care ar putea duce la o rată mai mare a inflaţiei, în situaţia în care se vor materializa. Ionuţ Dumitru, directorul de cercetare al Raiffeisen Bank, spune că este de aşteptat ca inflaţia anuală să scadă substanţial în lunile următoare, cu circa 1%, urmând să ajungă la 8% în august şi la 7% în septembrie.

Pentru sfârşitul anului, estimarea băncii rămâne nemodificată, la 6,5%. „Este posibil ca lunile august şi septembrie să consemneze o inflaţie foarte apropiată de 0% sau chiar o deflaţie uşoară. Sunt şanse mari ca inflaţia la sfârşitul anului să fie în zona 6 - 6,5%, în condiţiile în care preţul petrolul a scăzut, iar alimentele vor fi în mod evident un factor dezinflaţionist puternic”, spune Dumitru.

Prognozele privind inflaţia din 2008 şi 2009 au fost revizuite, la începutul lunii august, în creştere de banca centrală de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%, ţintele fiind însă menţinute. Datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică arată că majorarea preţurilor de consum s-a accelerat la 0,69% în luna iulie, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,04%, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale şi a energiei electrice.

Analiştii apreciază că acesta a fost vârful de inflaţie din acest an, nivelul fiind sub estimările lor. Surpriza a venit de la preţurile bunurilor alimentare care au înregistrat o deflaţie de circa 0,7% mai mare decât aşteptările. Decelerarea inflaţiei în perioada următoare este estimată şi de economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, în principal datorită efectului de bază favorabil, inflaţia prognozată de ea pentru finele anului fiind de 6,8%.

Cererea agregată continuă să crească rapid, pe seama măririi creditului în valută şi a veniturilor populaţiei. Neancorarea anticipaţiilor inflaţioniste se reflectă în revendicările salariale.
„În luna august deja se va simţi o scădere a preţurilor la combustibil şi a  serviciilor indexate la cursul valutar, pe fondul aprecierii leului. Cu toate că inflaţia lunară se va tempera semnificativ în lunile următoare influenţată de factorii menţionaţi, inflaţia anuală va rămâne la un nivel relativ ridicat”, explică Pal. Dan Bucşa, directorul de cercetare al Bancpost, spune că este de aşteptat ca rata inflaţiei să scadă sub 7% până la sfârşitul anului, cele mai puternice presiuni inflaţioniste venind din partea cererii agregate şi a anticipaţiilor privind inflaţia.

„Dacă salariile reale cresc mai repede decât productivitatea muncii, atunci presiunile inflaţioniste cresc şi ele”, explică Bucşa. El estimează că inflaţia de sfârşit de an s-ar putea încadra în intervalul 6,3 - 6,6%.

Lupta cu preţurile a devenit mult mai dură anul acesta, pe fondul crizei financiare internaţionale şi al scumpirii unor produse, ţintirea inflaţiei fiind supusă unui test de eficienţă la nivel internaţional. În condiţiile în care ultimele evaluări întrevăd riscul ca şi ţinta de inflaţie pe 2009 să fie ameninţată, analiştii apreciază că BNR poate ridica dobânda de politică monetară şi la peste 10,5%, faţă de 10,25% în prezent.

Într-un raport al Citi se menţionează că BNR ar trebui să continue să întărească politica monetară în condiţiile în care presiunile inflaţioniste rămân ridicate, persistă excesul de cerere şi nu există perspective pentru obţinerea unui răspuns adecvat al politicii fiscale la presiunile inflaţioniste, în perspectiva alegerilor generale programate pentru acest an.

Pentru finele anului, analiştii Citi anticipează o inflaţie care va depăşi uşor nivelul de 7%, comparativ cu 6,57% în decembrie 2007, scrie Ziarul Financiar. Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO