Afla cine plateste impozite mai mari pe apartamente, din septembrie
Oamenii cu stare o sa simta de acum inainte ca traiesc in Romania. Guvernantii vor sa majoreze substantial darile pentru vilele uriase cu suprafete nesfarsite de teren.
Masura vine dupa ce Ministerul de Finante a anuntat ca oricum vrea sa modifice Codul Fiscal. De la 1 iulie se va introduce un impozit progresiv, sub forma unei "taxe de solidaritate", pentru romanii cu mai multe locuinte.
Scapa de majorare cei care accepta sa tina oameni in gazda si, desigur, declara chiria la FISC. Reprezentantii Ministerului de Finante au anuntat ca masura se va aplica din 2011.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sursele vehiculeaza deocamdata doua limite: platesc taxa cei care au 200 de metri patrati construiti sau doar cei care au de la 400 de metri in sus.
Deocamdata, pentru anul in curs Codul Fiscal se va modifica numai pentru romanii care au mai multe locuinte.
Astfel, proprietarul a cinci apartamente plateste acelasi impozit pentru cel in care sta, insa la cel de-al doilea intervine o taxa de solidaritate de 50% din impozit, la al treilea de 100%, iar de la al patrulea in sus, impozitul se tripleaza.
Numai cine inchiriaza locuintele ramane la darile actuale. Sau cine recurge la tertipuri...
Analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca s-ar putea sa "vedem o multime de contracte de inchiriere fictive, pe sume derizorii, astfel sa scape de impozitare progresiva, dar nici sa plateasca impozitul pe chirie."
Masura lasa o portita de scapare: detinatorul mai multor locuinte va fi incurajat sa le inchirieze pe sume mici pentru ca cei 16% - impozitul chiriei pe un an, sa fie mai mic decat taxa de solidaritate.
Decizia vizeaza doar persoanele fizice, indiferent daca au luat aceste case pentru ele sau le-au construit ca sa le vanda.
Oricum criza ii determina deja pe oamenii din ambele categorii sa nu mai stea cu apartamentele goale.
Romanii au temen limita data de 30 septembrie sa se decida daca inchiriaza sau achita un impozit mai mare.