2010 - anul cel mai negru pentru cei care au riscat investitii in terenuri


Ultimul update: Miercuri 10 Octombrie 2012 03:32
Data publicarii: Sambata 13 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

Preturile terenurilor s-au prabusit, indiferent ca sunt in intravilan sau extravilan. In unele zone tranzactiile se fac la valori cu 90% mai mici decat in perioada de "boom". Dintre vecinii nostri, doar bulgarii au pierderi mai mari.

De exemplu, un investitor a venit din Israel in Romania hotarat sa faca bani. In 2007, anul boom-ului imobiliar, a investit peste un milion de euro in terenuri. Doar pe o singura proprietate, din comuna Berceni, a dat 800.000 de euro. Iar ca el sunt multi.

In 2008, in cazul unui teren din inima Capitalei, metrul patrat era scos la vanzare cu 2.500 de euro. Dupa mai multe taieri, a ajuns la 1.200. Irelevant insa. In momentul tranzactiei, pretul mai poate sa scada cu cel putin 50%.

Si comunele din nordul Capitalei sunt pline de parloagele celor care se visau milioari dar n-au mai ajuns.

Practic, criza a omorat creditarea. Iar cum oamenii n-au mai avut acces usor la bani, a murit si specula cu terenuri. Initial, programul "Prima casa 2" a urnit putin tranzactiile la inceputul anului, dar acum blocajul s-a reinstalat. Nimeni nu cumpara o parcela in prag de iarna daca nu stie sigur ca in 2011 va avea si fonduri ca sa construiasca. Mai grav este insa faptul ca n-am atins inca fundul prapastiei...

Situatia nu se va imbunatati curand, daca mult asteptata crestere economica nu va fi macar la nivelul celei prognozate.

Udrea: Piata constructiilor se va relansa anul viitor
Unde gasesti apartamente si garsoniere cu rate mai mici decat chiria?
Cum arata si cat costa cele mai scumpe apartamente noi din Bucuresti?
VIDEO PROTVPLUS.RO