„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme dentare pot apărea în copilărie
La vârstă mică sunt posibile toate tratamentele dentare, chiar dacă dinții încă sunt cei de lapte.
Coronițele dentare pentru copii mențin structura normală a dinților afectați. Sunt necesare deoarece dinții de lapte nu trebuie pierduți înainte de timpul în care schimbarea lor este firească.
Pierderea timpurie afectează întreaga arhitectură a cavitații orale. Odată cu apariția dinților pot apărea și cariile.
Călin Sava, medic stomatolog pedodont: „Și dinții de lapte dor, au nerv în ei și dinții de lapte pot să facă infecții. Important este să păstrezi dinții copilului pentru a-i asigura o creștere normală. Dacă tu ai scos un dinte și nu asiguri un loc, dintele defintitiv, care trebuie să iasă în locul dintelui ăsta de lapte s-ar putea să nu mai aibă loc”.
Caria dentară lăsată netratată omoară nervul. Apare abcesul dentar, iar durerea e chinuitoare.
Vizita la medicul stomatolog pedodont se face de la primul dinte, apoi regulat. În jurul vârstei de 6 ani apar primii dinți definitivi.
Călin Sava, medic stomatolog pedodont: „Din cauza unei carii poți să ajungi să tratezi prin obturații simple, tratament pulpare, care implică tratament asupra nervului, extracții dentare”.
Un dinte de lapte, care nu mai e integru după tratament are nevoie de coroană dentară. Așa cum e indicat în cazul adulților.
Mirel Toma, medic stomatolog pedodont: „Există coroane metalice și există coroane fizionomice din zirconiu, coronale metalice sunt primele apărute și ușor de utilizat. Există coroane de zirconiu atât pentru zona anterioară și se folosesc restaurări ale cariilor precoce ale copilăriei și coroane de molare, care se folosesc în zonele laterale”.
În copilărie, dinții trebuie tratați dacă se îmbolnăvesc. Altfel, dinții definitivi vor erupe deja bolnavi.