Sodiul, potasiul și calciul sunt mineralele vitale din organismul uman. Câtă sare ar trebui să mâncăm zilnic

×
Codul embed a fost copiat

Sodiul și potasiul sunt două minerale care ne fac inima să bată. Cu aceste minerale se joacă, permanent, rinichii.

Rinichii nu își fac treaba perfect? Ambele minerale acționează direct asupra inimii și asupra vaselor.

Bate inima. În interiorul celulelor cardiace, găsim potasiu. În exterior – sodiu. Din echilibrul celor două minerale - apare curent electric. Inima are bătăi regulate. Creierul dă comanda să miște mușchiul cardiac. Iar comanda nu ar fi posibilă fără calciu. Sodiu, potasiu, calciu acestea sunt mineralele vitale din organismul uman.

Sarea în exces distruge TOATE circuitele normale. Mergem la spitalul de nefrologie Doctor Carol Davila să aflăm de ce rinichii nu se joacă bine cu sodiul și potasiul. Când mâncăm peste 5 grame de sare pe zi.

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „La nivelul rinichiului, acolo unde se face eliminarea lor, ies prin aceleași porți - să spunem - și reglarea este de obicei unu contra celuilalt. Când e prea mult sodiu, rinichiul se concentrează pe sodiu, pe sare, să o elimine cât poate. Nu se mai uită la potasiu să îl rețină și scade potasiul. Potasiul este esențial pentru funcționarea creierului, reglează batăile inimii, reglează vasele de sânge. Vasele de sânge au mușchi și sunt ajutați de potasiu să se relaxeze ajută la normalizare tensiunii arteriale, ajută la reglarea ritmului inimii și la funcționarea normală a sistemului nervos.”

Citește și
sarmale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

Prea multă sare crește tensiune arterială pentru că atrage apa. Pe de altă parte, prea multă sare înseamnă puțin potasiu. Vasele de sânge nu se mai relaxează. Și crește din nou tensiunea.

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Nu îți dai seama cât de multă sare intră din mâncare. Mănânci niște biscuiți cu miere, te uiti pe etichetă vezi că au sare, sodiu și pacienții spun da, dar eu nu pun sare în mâncare. Da, dar mănânci cașcaval? Da! Mănânci mezeluri?. Da. Mănânci pate de ficat. Da. Pui ketchup peste mâncare. Da. Păi asta toată e sare!”

Câtă sare găsim în:

100 g cașcaval – 1,5 grame sare
100 g mezeluri – 3,5 gram sare
100 g biscuiți – 0,5 grame sare
100 g ketchup – 2,5 grame sare
100g pate- 1,5 grame
Total : 9.5 grame sare

5 grame pe zi de sare - cel mult - cer rinichii. Cere inima, ca să nu apară bătăi neregulate. Cere creierul. Și apă băută treptat, pe tot parcusul zilei. Iar dacă faceți efort fizic, apa se bea picătură cu picătură, chiar dacă vă este groaznic de sete.

Explicația este tot la minerale. Ne confirmă un expert în biochimie:

Prof univ dr Stefan Voicu, Facultatea de chimie aplică și biotehnologii: „Una dintre primele consecințe ale deshidratării este creșterea tensiunii arteriale. Eu beau brusc o cantitate de apă, după ce le-am concentrat, brusc le dilez – sărurile din organism. Poate avea consecințe grave. În primul rând pentru inimă, pentru că scade foarte mult cantitatea de sodiu și potasiu. Ce se întâmplă în celulele din stomac nu mă intersează, dar ce se întâmplă în inimă - da. Asta e pompa care mișcă inima, am declanșat-o, pot să o opresc!”

După efort fizic, beți apă încet, cantități mici. Ideal ar fi să consumați soluții de rehidratare, care au și sodiu, potasiu, calciu și glucoză.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

Nu putem vorbi de Crăciun fără o oală cu sarmale. Pe cât sunt de migăloase și greu de preparat, pe atât sunt de gustoase și sănătoase.

Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc
Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc

Toate aperitivele din porc, dacă nu sunt mâncate cu pâine, sunt potrivite pentru dieta proteică. Adică nu îngrașă.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO
O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare neașteptată de la Papa Leon al XIV-lea, ca răspuns la un desen prin care se ruga pentru copiii afectați de război.