Secretul renunțării la fumat. De ce în România nu au efect medicamentele cu nicotină

×
Codul embed a fost copiat

Medicamentele anti-fumat oferă cantități mici de nicotină. Înlătură astfel efectele sevrajului după ce renunțăm la țigară.

Chiar dacă vorbim despre medicamente ce pot fi luate fără rețetă, este nevoie de plan de tratament.

Dar și de exerciții prin care veți învăța din nou ce să faceți când vă simțiți nervos, frustrat ori plictisit. Și nu țigara este soluția!
Vreau să mă las de fumat. Nu pot. Și mă simt vinovat. De ce?

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Când duce mâna la gură, expiră lung, trage din țigară și înseamnă endorfine adică substanțe care te fac să te simți bine - de la atingerea buzelor, de la acest mod de a respira, înseamnă scăderea adrenalinei. Tot de la acest mod de a respira și foarte multe endorfine de la nicotină din sânge.”

Nu vă simțiți vinovat că… vă simțiți bine! Cea mai importantă parte în renunțarea la fumat este să înlocuiți această plăcere. Cu cu un plan. Ce fac la cafea, după ce mănânc? Ori când mă enervez?

Bogdana Bursuc, psiholog: „Persoana care fumează scurt circuitează starea și, în loc să numească: ‘sunt stresat, furios, mi-e frică’, în loc să numească emoția, numește soluția: ‘vreau o țigară’.”

Înainte să vă lăsați de fumat, psihologii au o soluție. Când apare o emoție - sunt furios, mi-e frică – numiți-o. `Acum mi-e frică. Ce pot să fac?` Acest exercițiu e valabil înainte să întindeți mâna după o țigară. De aceea, prima etapă înseamnă rezolvarea nevoii psihologice.

Urmează medicamentele cu nicotină – gumă, stray, plasture, capsule. De ce ne lăsăm de fumat tocmai cu nicotină?. Pentru că medicamentele, luate corect, furnizează o cantitate constantă de nicotină. Înlătură efectele sevrajului la nicotină. Nervozitate, agitație, tremurat, senzația acută că trebuie să fumez.

Dr Magdalena Ciobanu medic pneumolog: „În România, toate medicamentele care conțin nicotină nu se bucură de foarte mare încredere în rândul fumătorilor. Mulți au zis, `am încercat și nu a avut niciun efect`, dar sunt pe piață în toată lumea. De ce în alte țări au efect, iar în România nu? Pentru că în România se administrează greșit.”

Începeți medicamentele la recomandarea medicului. Le terminați tot la sfatul medicului. De ce? Receptorii pentru nicotină devin inactivi după o perioadă de timp. Dacă luați medicamente cu nicotină după ureche, riscul e să nu ajungeți la efectul terapeutic.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Un studiu publicat miercuri în revista științifică The Lancet a dezvăluit cauza morții premature a nouă milioane de oameni în 2019.

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.