Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

×
Codul embed a fost copiat

Nu putem vorbi de Crăciun fără o oală cu sarmale. Pe cât sunt de migăloase și greu de preparat, pe atât sunt de gustoase și sănătoase.

Deși originea lor este undeva în Balcani, noi le-am ridicat la rang de produs tradițional românesc. Sarmalele sunt un fel de mâncare complet, care aduce împreună cele 3 categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Și nu orice varză, ci varză murată în saramură, adică lacto-fermentată și plină de probiotice.

Care sunt recomandările culinare pentru o oală delicioasă de sarmale?

Decât să cumpărați carne gata tocată, care nu știți câtă grăsime conține, mai bine luați o bucată de pulpă de porc împănată și tocați-o chiar voi. Atenție la cantitatea de costiță/slănină cu care îmbogățiți amestecul, este de dorit ca sarmalele să fie gătite înăbușit, nu prăjite în grăsime. Nu adăugați ulei, nu-și are rostul în rețetă, ci mai degrabă completați oala cu borș, zeamă de varză sau suc de roșii, cât să fiarbă în tihnă, pe plită sau la cuptor.

Ce sunt sarmalele din punct de vedere nutritiv?

Citește și
sarmale unguresti
Sarmale ungurești –rețeta tradițională pas cu pas. Sfaturi și trucuri de la gospodine

Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul gătit înăbușit, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. La asta adăugați prezența de probiotice și efectul Detox asigurat de varza murată, aportul mare de fibre și vitamina C. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației.

Odată cu fermentația se dezvoltă un întreg ecosistem microbian – se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme pe gram de legume fermentate. Lacto-fermentația permite păstrarea prospețimii legumelor și chiar le face mai ușor de digerat: o parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește. La greutate egală, varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varza proaspătă, are mai puțin sulf, iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie.

Sarmalele au avantajul că, odată gătite, pot fi consumate și în zilele ce vor urma, sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și 2-3 linguri de mămăligă obțineți o masă sățioasă și delicioasă. Puneți lângă sarmale și un ardei iute, accelerează circulația, ajută digestia și crește arderile metabolice. Merită să lăudăm și mămăliga! Face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.

Porumbul conține steroli vegetali, substanțe cu efect pozitiv pe colesterolul din sânge. Într-o farfurie ideală, mămăliga ocupă un sfert din suprafață, este garnitura perfectă pentru tochitură, pește, brânză și… sarmale. Este o alternativă sănătoasă la pâine și nu conține gluten. Cu pâine sau mămăligă, important e să fie sarmale pe masa de Crăciun.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Sarmale ungurești –rețeta tradițională pas cu pas. Sfaturi și trucuri de la gospodine
Sarmale ungurești –rețeta tradițională pas cu pas. Sfaturi și trucuri de la gospodine

Dacă ar fi să alegem o singură mâncare care ne ducă direct cu gândul la sărbători mulți ne gândim la cunoscutele sarmale. Totuși, dacă te-ai săturat de același gust, an de an, anul acesta poți încerca rețeta pentru sarmalele ungurești.

Cum contribuie sarmalele și varza murată la sănătatea sistemului imunitar
Cum contribuie sarmalele și varza murată la sănătatea sistemului imunitar

În curând, vom vedea în toate casele sarmale aburinde. Un fel echilibrat și nutritiv de mâncare. În ele, găsim acid lactic, substanță care nu se distruge prin fierbere. Este un ajutor imunitar excelent. Vedem argumentele la imunologie.

Recomandări
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pacea în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pacea în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Zece evenimente care au marcat anul 2025: Revenirea lui Trump la putere, armistiții fragile și crize climatice
Zece evenimente care au marcat anul 2025: Revenirea lui Trump la putere, armistiții fragile și crize climatice

Revenirea perturbatoare la putere a lui Donald Trump, armistiţiul fragil din Gaza şi impasul din războiul din Ucraina se numără printre cele zece evenimente care, potrivit selecţiei AFP, au marcat anul 2025.