Protecția solară te poate priva de un nutrient esențial. Cum să găsești echilibrul perfect
Ne expunem la soare doar cu foto-protecție. Asta ne recomandă medicii dermatologi.
Însă cu protecție solară nu producem vitamina D. Aceasta e sintetizată în organism prin expunere la razele ultraviolete de tip B.
Între 11 dimineața și 5 după-amiaza - soarele emite cantități mari de raze infraroșii, căldura. Emite, de asemenea, radiație ultravioletă.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Pielea captează căldura, adică razele infraroșii. Se încălzește și produce inflamație. Pe această inflamație, ultravioletele devin și mai agresive. Aflăm ce e de făcut.
Vara, între orele 11 și 17 - ori vă protejaţi cu haine, ori cu loțiuni cu filtre UV, ori nu stați în bătaia directă a soarelui. Persoanele cu pielea deschisă sunt în cel mai mare risc în fața soarelui. Nu doar risc de arsuri.
Tiberiu Tebeica medic primar anatomie patologică: ”Sunt mai predispuși să înmagazineze o cantitate mai mare de radiații şi automat au un risc mai mare de a dezvolta probleme pe viitor. Explicaţia e simplă – fototipul, culoarea pielii, e cantiatea de pigment”.
O persoană cu pielea albă e mai predispusă la mutații în interiorul nucleului celular, adică predispusă să facă o formă de cancer de piele. Două tipuri de cancer de piele, numite carcinoame, invadează doar țesututurile din jur. Nu și alte organe. Al treilea tip – melanomul - are posibilitatea de a pleca prin vasele de sânge peste tot. De aceea trebuie să fiți mereu atenți cu propria piele.
Dacă vă expuneți la soare, cu protecția oferită de cremă solară, sunteți să vă protejați de bolile grave ale pielii. Dar nu veți produce vitamina D. Producție mică de vitamina D au și pesoanele cu pigment mai închis. Dar și cei cu tatuaje pe antebrațe.
De aceea, vara se iau suplimente de vitamina D.
La deficit cronic, în special în cazul tinerilor, cristele de calciu din ureche, numite otoliți, pot sări. Aceste cristale dau informații creierului despre poziția corpului. Odată ce sar, apare amețeala.
Ioana Vodă medic primar ORL: ”Putem să avem vertij pozițional, de obicei în anumite poziții, de obicei e unilateral și doar la o singură poziție. Noi suntem într-un spațiu tridimensional – avem 3 canale în stânga, 3 în dreapta. Putem să avem oriunde, pe orice mișcare – lateral, posterior său anterior - cristale de otoliți căzuţi – apare vertijul. Foarte frecvent se întâmplă la tineri”.
Odată apărută amețeala, e nevoie de repoziționarea acestor cristale din urechea internă. De asemenea, aveți nevoie de tratament cu vitamina D, după ce dozați nivelul din sânge.
Ioana Vodă medic primar ORL: ”Repoziționările de otiliți sunt destul de simple, dacă sunt într-un canal singur canal,crizel sunt mici. Nimeni nu poate să știe câți otoliți sunt săriți. Noi ne dăm seama după mișcările oculare, pe care omul le percepe drept rotație”.
Repoziționările se fac prin mișcări controlate. Nu prin medicamente. Amețeala dispare imediat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Vitamina D, doctor de bine, soare, protectie solara, myimpact,
Dată publicare:
06-08-2024 07:45