Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și energia electrică
„Doctor de bine”, partea I. Pe curent electric. Așa funcționăm. Creierul percepe informații din mediu, după ce acestea au fost transformate în impulsuri electrice.
Creierul dă comenzi tot prin cabluri electrice. Le găsim în coloana vertebrală. Inima funcționează tot electric, cu generator, cu tablou de comandă. Le vedem imediat în 3D. Ce se întâmplă când apar fluctualții nedorite? Facem povestea electricității în organismul uman.
Cum funcționează inima
Energia electrică. Inima funcționează datorită acesteia. Pentru că o numim organ vital, are și centrală electrică. O găsim în cămăruța superioară, numitră atriu drept. Ne explică un expert în electro-fiziologie.
Alegeri 2024
03:24
Rezultate alegeri prezidențiale în Bihor. Kelemen Hunor, cel mai votat candidat în judeţul condus de Ilie Bolojan
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
Doctor Elena Ene, medic primar cardiolog: „De la nivelul acestui generator, de la Porțile de Fier, de exemplu, curentul electric e transmis pentru a facilita contracția, funcția de pompă a inimii, de anumite cabluri electrice, care se formează în viața intrauterină. Centrala electrică se află chiar aici”.
Ce sunt aritmiile
Între camerele superioare ale inimii și cele inferioare, structuri inteligente filtrează toate semnalele electrice. Acest centru de control împiedică inima să nu aibă activitate electrică prea rapidă. Inima funcționează independent, ca un aparat electric care își auto-produce energia. Are, însă și o cale de comunicare electrică, direct spre creier. În felul acesta, spre exemplu, emoțiile fac inima să bată mai repede. Se numesc aritmii. Înseamnă că inima bate haotic. Cele mai frecvente sunt așa numitele fibrilații atriale.
200-300 de impulsuri pe minut, greșite, nu lasă inima să se relaxeze sau tocmai în relaxare, se umple cu sânge oxigenat de la plămâni. Simțiți că inima bate prea repede. Din păcate, o parte dintre pacienți nu simt acest conflict. Așa apare direct accidentul vascular cerebral. Acesta pentru că în inimă se formează cheaguri de sânge, care pleacă direct în creier.
Cum se tratează boala fără medicamente? Blocând semnalele electrice anormale.
Doctor Elena Ene, medic primar cardiolog: „Noi provocăm o cauterizare controlată punct după punct. Cicatricea care se formează prin vindecare, nu are proprietatea de a conduce curentul electic. Se izolează ca și cum am pune o bucată de plastic între două cabluri electice”.
Activitatea electrică a inimii se vede la testul numit EKG. Toți adulții sănătoși au nevoie de exemen cardiologic anual. Este unul dintre cele mai importante. În acesta intră și ecografia cardiacă și examenul EKG.