Pilulele contraceptive, principalul factor de protecție împotriva cancerului ovarian
Pilulele contraceptive nu împiedică doar apariția sarcinii nedorite. Sunt și principalul factor de protecție împotriva cancerului ovarian. Vorbim despre o diversitate uriașă de tumori.
O dată pe an control ginecologic, în deplină stare de sănătate – este recomandarea tuturor medicilor, pentru fiecare femeie adultă.
Dr. Laura Mustață, medic specialist obtetrică-ginecologie: „Dacă o femeie vine la un control de rutină și totul e bine astăzi, noi scriem stadard control anual periodic. Sunt acele controale de prevenție, Babeș Papanicolau, verificăm ovarele, uterul sa avem o evaluare ecografică și o stare a aparatului genital, astea nu trebuie ignorate.”
Examen clinic, ecografia trans-vaginală, test Babeș Papanicolau, în fiecare an.
Ovarele sunt organele, care eliberează, lunar, o celulă reproducătoare feminină, numită ovocit. Au o structură complexă embriologică. Din păcate, sunt capabile să genereze un număr uriaș de diferite tumori. De aceea, ecografia transvaginală se face anual.
Prof. univ. dr Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie: „Precocitatea diagnosticului e ce mai important factor de prognostic de vindecare și de supraviețuire la o femeie cu un cancer de ovar.”
Cancerul de ovar este un termen generic pentru o diversitate excepțională de tipuri de cancer, în plus:
Prof. univ. dr Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie: „Ovarul este sediul metastazelor altor tumori, de exemplu tumorile digestive, tumori de stomac sau de colon, pot să dea metastaze în ovar, tumorile de sân pot să metasteze în ovar.”
Femeile, care au un cancer de ovar în familie, între rudele de gradul 1, au nevoie de testare genetică.
Dacă riscul e mare, se poate recomanda extirparea trompelor uterine. Se păstrează ovarele, deci femeia nu va intra la menopauză. Aceasta deoarece cancerul începe inițial în trompele uterine, apoi se extinde în ovar.
O altă măsură de prevenție, pentru toate femeile de data aceasta: contraceptivele orale combinate.
Prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie: „Este o decoperire statistică, s-a constatat că femeile care iau cel puțin cinci ani pilula anticoncepțională au un risc mai mic de face cancer de ovar. Pilulele contraceptive nu trebui să fie blamate, ci un factor de protecție împotriva cancerului de ovar.”
Pilulele contraceptive inhibă ovulația, fenomen care reduce riscul cancerului de ovar.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, ginecologie, cancer ovarian, ovare, myimpact,
Dată publicare:
20-09-2023 08:37