Testele genetice pot preveni cancerele aparatului genital feminin. "O femeie tanara trebuie sa se gandeasca, nu sa se sperie"
Boli grave la nivelul sanului, in familie - iata un motiv sa treceti pe la genetician. Si in Romania se fac doua analize care detecteaza daca in organism exista sau nu modificare ce v-ar predispune la cel mai frecvent cancer aparut in randul femeilor.
Sa cunoasteti bine ramura femeilor din arborele genealogic al familiei este un aspect de luat in considrerare. Doua mutatii de gene se coreleaza cu cele mai frecvente boli ale aparatului genital feminin.
MLPA este tehnica genetica prin care se pot depista modificari majore in cazul genelor BRCA1 si BRCA 2.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Caty Tataru, doctor in genetica: "Acestea se transmit ereditar si este bine sa se compare si cu profilul unei rude apropiate pentru a se vedea existenta acelor modificari in cazul ambelor. Se poate apela la sfatul unui profesor in genetica, sa poata sa faca arborele genealogic ca sa arate transmiterea in familia respectiva."
Analiza este indicata atunci cand o persoana din familie a suferit de cancer de san. Indiferent ca vorbim despre mama, sora, bunica, matusa, ori verisoara. La fel ar trebui facuta daca ati trecut printr-un astfel de episod.
Informatiile pe care le aflati despre propria persoana inseamna de fapt sa fiti in control. Odata descoperite, modificarile genetice nu impun decizii radicale, ci doar investigatii regulate la intervale de timp de 3-6 luni. Ecografii de san si transvaginale, mai precis.
Dr. Caty Tataru, doctor in genetica: "O mutatie in gena BRCA 1 poate da atat cancere de san si cancer ovarian. In cazul genei BRCA 2 sunt mai rare situatiile in care se ajugne la cancer ereditar de san."
Totusi, mai putin de zece la suta din cazurile de cancer de san aparute au o determinare genetica. Pentru restul... cauzele sunt necunoscute. De aceea incercati sa transformati in rutina anuala cele doua teste: ecografia de san si cea de aparat genital.
Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "O femeie tanara trebuie sa se gandeasca, nu sa se sperie, dar sa se gandeasca, este posibil ca in san sa am o boala care poate sa fie foarte severa sau poate sa am o patologie care, nevazuta de doctor, netratata sa duca mai tarziu la cancer de san."
Formele incipiente sunt curabile in proportie de 98%.