Metoda modernă de tratare a adenomului de prostată, fără operație. Se folosesc așa-zisele „particule inerte”
Adenomul de prostată se tratează cu particule inerte, fără operație. Vedem prostata drept un organ de risc. Vedem cum se tratează fără operație cea mai frecventă tumoră benignă, adenomul de prostată.
Ne explică medicul de radiologie intervențională, Rareș Nechifor.
Andreea Groza: De ce prostata e un organ supus riscului?
Dr. Rareș Nechifor: „Pentru că face extrem de des adenom de prostată, o tumoră benignă. Odată apărută, vezica va lupta contra unui obstacol și apar simptomele urinare deranjante. Adenomul de prostată înseamnă creșterea de volum a părții centrale a prostatei.”
Andreea Groza: Cum tratați această tumoră benignă fără operație?
Dr. Rareș Nechifor: „Prin radiologie intervențională. Prin artera de braț, intrăm cu un cateter, cu un mic tub, până la vasele care alimentează prostata. Injectăm particule stabile, inerte, care vor limita fluxul de sânge în zona mărită a prostatei. Cu mai puțin sânge, aceasta își reduce volumul cu 40%. Dispar simptomele.”
Andreea Groza: Simptomele unui adenom de prostată pot masca un cancer de prostată?
Dr. Rareș Nechifor: „Da. Și de aceea, de la 40 de ani, anual se face analiza de sânge, numită PSA. Se face anual ecografia de pelvis. La ecografie, putem vedea dacă vorbim de un adenom sau de un cancer de prostată. Prostata e un organ supus riscului la bărbat, așa cum e sânul la femeie. Este un organ, care trebuie investigat anual, în lipsa simptomelor.”