A fost dezvoltat un test care detectează cancerul într-o oră. Descoperirea oamenilor de știință

Medic din Sebeș condamnat la amendă zilnică, timp de șase luni. Ar fi falsificat patru fișe de medicina muncii
Pro TV

Cercetătorii americani, de la Universitatea Texas din El Paso (UTEP), au creat un dispozitiv portabil care poate detecta cancerul colorectal şi de prostată mai ieftin şi mai rapid decât metodele predominante.

Echipa consideră că dispozitivul poate fi deosebit de util în ţările în curs de dezvoltare, care se confruntă cu rate mai ridicate ale mortalităţii prin cancer, în parte din cauza barierelor în calea diagnosticării medicale.

Noul dispozitiv costă doar câţiva dolari şi este, potrivit dezvoltatorilor, sensibil, ceea ce va face ca diagnosticul precis al bolii „să fie accesibil oricui, fie bogat sau sărac”, a declarat joi XiuJun (James) Li, profesor de chimie şi biochimie la UTEP, într-un comunicat.

„Este portabil, rapid şi elimină nevoia de instrumente specializate”, a adăugat cercetătorul, autorul principal al unui nou studiu care descrie dispozitivul, publicat în Lab on a Chip, o revistă care se concentrează pe dispozitivele la scară micro şi nanometrică.

Acesta a explicat că cea mai frecvent utilizată metodă comercială de detectare a biomarkerilor de cancer, cunoscută sub numele de ELISA, necesită instrumente costisitoare pentru a funcţiona corect şi poate dura douăsprezece ore sau mai mult pentru a procesa o probă.

Citește și
„E un cimitir!” Filmare terifiantă din cea mai mare parcare subterană din Valencia

Această întârziere este accentuată în zonele rurale sau în ţările în curs de dezvoltare, a spus el, deoarece probele pacienţilor trebuie să fie transportate în oraşe mai mari cu instrumente specializate, contribuind la o rată mai mare a mortalităţii prin cancer.

„Dacă putem detecta biomarkerii la timp, înainte ca boala (cancerul) să se răspândească, creştem şansele de supravieţuire ale pacienţilor”, a precizat prof. Li. „Orice întârziere în testare, în special în regiunile care nu au acces la instrumente şi instrumente costisitoare, poate fi foarte rea pentru prognosticul unui pacient”, a adăugat el.

Dispozitivul este microfluidic, ceea ce înseamnă că poate îndeplini funcţii multiple folosind cantităţi foarte mici de fluide.

Acesta utilizează o structură inovatoare de tip „hârtie în bazin de polimer”, în care probele de sânge ale pacienţilor sunt introduse în mici vase speciale şi pe un tip special de hârtie. Hârtia captează biomarkerii proteinelor canceroase din probele de sânge în doar câteva minute. Ulterior, hârtia îşi schimbă culoarea, iar intensitatea culorii indică ce tip de cancer este detectat şi cât de mult a progresat acesta.

Până în prezent, cercetarea s-a axat pe cancerele de prostată şi colorectal, dar autorii spun că metoda concepută ar putea fi aplicabilă unei mari varietăţi de tipuri de cancer.

Dispozitivul poate analiza o probă într-o oră, comparativ cu 16 ore, cât durează folosind unele metode actuale.

Conform rezultatelor studiului, dispozitivul este, de asemenea, de aproximativ 10 ori mai sensibil decât metodele tradiţionale, chiar şi fără a utiliza instrumente specializate.

Asta înseamnă că dispozitivul poate detecta biomarkerii de cancer care sunt prezenţi în cantităţi mai mici, tipice cancerului în stadiile sale incipiente. Un dispozitiv mai puţin sensibil ar putea să nu detecteze cantităţile mai mici, a spus Li.

Înainte ca dispozitivul să fie disponibil publicului, autorii spun că prototipul va trebui să fie finalizat şi testat pe pacienţi în cadrul unui studiu clinic, ceea ce ar putea dura mai mulţi ani, şi apoi trebuie autorizat de către autorităţile de reglementare din domeniul sănătăţii, înainte de a putea fi utilizat de medici.

Potrivit specialiştilor, inovaţia îmbunătăţeşte în mod semnificativ diagnosticarea la punctul de îngrijire prin reducerea timpilor de detecţie şi a nevoii de instrumente costisitoare, ceea ce-l face ideal în cazurile cu resurse limitate, şi ar putea îmbunătăţi diagnosticarea precoce, ducând la rezultate mai bune în ceea ce priveşte cancerul.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta din România care a ales să se mute în Florida
Vedeta din România care a ales să se mute în Florida
Citește și...
Soluția care ar putea salva animalele pe cale de dispariție. Ce încearcă să facă mai mulți cercetători din Marea Britanie
Soluția care ar putea salva animalele pe cale de dispariție. Ce încearcă să facă mai mulți cercetători din Marea Britanie

În viitor, criogenarea ADN-ului ar putea fi o soluție pentru salvarea a zeci de mii de animale aflate în pericol de dispariție.  

Legătura dintre Shakespeare, o maimuță și durata de viață a Universului. Un cimpanzeu are 5% șanse să scrie acest cuvânt
Legătura dintre Shakespeare, o maimuță și durata de viață a Universului. Un cimpanzeu are 5% șanse să scrie acest cuvânt

Doi matematicieni australieni spun că au demontat o veche zicală conform căreia, dacă i se acordă o perioadă infinită de timp, o maimuță care apasă tastele pe o mașină de scris ar scrie în cele din urmă operele complete ale lui William Shakespeare.

Cum au reușit oamenii de știință să reconstruiască chipul unui „vampir” polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani
Cum au reușit oamenii de știință să reconstruiască chipul unui „vampir” polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani

Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters.

Recomandări
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Până la ora 15:00 au votat peste un 1,1 milioane de moldoveni
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Până la ora 15:00 au votat peste un 1,1 milioane de moldoveni

Astăzi are loc al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor prezidențilale din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo își dispută cea mai înaltă poziție în stat.

Regele Felipe al VI-lea și soția sa, regina Letizia, atacați cu noroi în regiunea Valencia. „Asasinilor!” | FOTO & VIDEO
Regele Felipe al VI-lea și soția sa, regina Letizia, atacați cu noroi în regiunea Valencia. „Asasinilor!” | FOTO & VIDEO

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, soția sa, regina Letizia, și premierul Pedro Sanchez au sosit, duminică, în localitatea Paiporta, cunoscută drept "Zona zero" în care a lovit furtuna DANA, care a devastat regiunea Valencia.

Alexandr Stoianoglo, despre faptul că se exprimă greu în limba română:
Alexandr Stoianoglo, despre faptul că se exprimă greu în limba română: "Nu alegem reprezentanţii Academiei de Ştiinţe"

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, a explicat, duminică, de ce se exprimă foarte greu în limba română, deşi are şi cetăţenie română.