Locul în care trăim poate influenţa apariţia sclerozei multiple. Neurologul Vlad Tiu, sfaturi privind vitamina D
Locul în care trăim poate influenţa apariţia sclerozei multiple - acea afecţiune progresivă care afectează sistemul nervos central şi care, din păcate, nu are leac.
De pildă, locuitorii din Danemarca ori Norvegia au un risc mai mare de a dezvolta scleroză multiplă, pe când cei din Orientul Mijlociu ori unele ţări din Africa sunt la polul opus. Ce se întâmplă? Specialiştii spun că nivelul de vitamina D din sânge influenţează riscul apariţiei sclerozei multiple.
Boala este depistată de obicei la adulţii tineri, cu vârste între 20 şi 40 de ani, iar studiile au arătat un risc mai mare pentru cei cu niveluri scăzute de expunere la soare sau de vitamina D în sânge. Mai mult, cercetările indică faptul că femeile care iau supliment de vitamina D au un risc scăzut de a dezvolta această afecţiune. Însă doctorii avertizează că excesul nu este bun.
Dr. Vlad Tiu, medic neurolog, Spitalul Elias: „Recomandarile moderne spun că probabil ne-ar face bine să luăm undeva la 500-1000 de unităţi pe zi. Cu o pauză poate în lunile de vară. Se întâmplă un lucru foarte interesant: dacă iei o persoană înainte de pubertate dintr-o zonă cu risc scăzut de scleroză multiplă şi se mută într-o zonă cu risc crescut, va prelua riscul acelei zone. Dacă se mută după maturizare, după pubertate va rămâne cu riscul zonei în care s-a născut. Şi reversul este acelaşi. Deci factorii de mediu contează pare că cel mai important este cel legat de vitamina D.”
Care este riscul ca scleroza multiplă să se transmită de la părinţi la copii, dar şi cum poate fi ţinută sub control aceasta afecţiune în emisiunea Doctr de bine prezentată de Liliana Curea.