Legătura dintre rinichi și tensiunea arterială. Cum influențează presiunea prea mare din vasele de sânge

×
Codul embed a fost copiat

În fiecare minut, 20% din sânge trece prin două organe pereche - rinichii. Ca să nu le lezeze, sângele trebuie să fie la viteza corectă. Și din acest punct de vedere, ne uităm spre tensiunea arterială.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Cel mai important stimul al senzației de sete este mâncarea cu sare. Ești tentat să cosumi mai multe lichide, reții sare, nu lichide”.

Presiune mare în vasele de sânge. În fiecare minut, a cincea parte din sânge ajunge în rinichi. Presiunea prea mare? În timp, cele două organe vitale nu mai reușesc să se auto-protejeze.

Hiper-tensiunea lovește directe pereții interni ai vaselor de sânge și le produce daune. Vedem ateroscleroza drept o consecință a tensiunii arteriale prea mari. În plus, plăci de grăsime. Le găsim pe toate vasele din organism. Sunt determinate de fumat, colesterol prea mare în sânge, glicemie prea mare. Rinichii nu mai primesc suficient oxigen. Funcționează greu.

Acad. prof. dr. Maya Simionecu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”: „Cantitatea crescută de zahăr de glucide în sânge afectează cărăușii de colesterol. Intră mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii e mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crescut”.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Zahărul crescut în sânge atrage grăsimea, care circulă în mod normal. Și o face să se depună. Excesul de insulină acționează, simultan, ca un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge. Odată îngroșate, atrag și mai mult colesterol. Și determină inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numita atero-scleroză. O găsim și în arterele rinichilor.

În diabet, rinichiul mai are un agresor.

Conf dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Sângele ăsta plin de glucoză se duce în toate țesuturile și acolo produce reacții chimice, care dau naștere unor substanțe dăunătoare denumite radicali de oxigen, care au efecte chiar până la distrugerea unor celule. Acesta este un mecanism suplimentar prin care diabetul necontrolat poate să strice rinichiul”.

Examen de urină anual. Este recomandarea unanimă. Arată de la început eventualele suferințe funcționale ale acestor organe vitale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cât de importante sunt vitaminele pentru organism și cum trebuie administrate corect
Cât de importante sunt vitaminele pentru organism și cum trebuie administrate corect

Se administrează din a 10-a zi de viață, pentru tot restul vieții. Este vorba despre vitamina D, pentru care avem receptori în toate organele. Cum se administrează eficient, aflăm la Doctor de Bine.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.