Legătura dintre rinichi și tensiunea arterială. Cum influențează presiunea prea mare din vasele de sânge

×
Codul embed a fost copiat

În fiecare minut, 20% din sânge trece prin două organe pereche - rinichii. Ca să nu le lezeze, sângele trebuie să fie la viteza corectă. Și din acest punct de vedere, ne uităm spre tensiunea arterială.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Cel mai important stimul al senzației de sete este mâncarea cu sare. Ești tentat să cosumi mai multe lichide, reții sare, nu lichide”.

Presiune mare în vasele de sânge. În fiecare minut, a cincea parte din sânge ajunge în rinichi. Presiunea prea mare? În timp, cele două organe vitale nu mai reușesc să se auto-protejeze.

Hiper-tensiunea lovește directe pereții interni ai vaselor de sânge și le produce daune. Vedem ateroscleroza drept o consecință a tensiunii arteriale prea mari. În plus, plăci de grăsime. Le găsim pe toate vasele din organism. Sunt determinate de fumat, colesterol prea mare în sânge, glicemie prea mare. Rinichii nu mai primesc suficient oxigen. Funcționează greu.

Acad. prof. dr. Maya Simionecu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”: „Cantitatea crescută de zahăr de glucide în sânge afectează cărăușii de colesterol. Intră mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii e mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crescut”.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Zahărul crescut în sânge atrage grăsimea, care circulă în mod normal. Și o face să se depună. Excesul de insulină acționează, simultan, ca un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge. Odată îngroșate, atrag și mai mult colesterol. Și determină inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numita atero-scleroză. O găsim și în arterele rinichilor.

În diabet, rinichiul mai are un agresor.

Conf dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Sângele ăsta plin de glucoză se duce în toate țesuturile și acolo produce reacții chimice, care dau naștere unor substanțe dăunătoare denumite radicali de oxigen, care au efecte chiar până la distrugerea unor celule. Acesta este un mecanism suplimentar prin care diabetul necontrolat poate să strice rinichiul”.

Examen de urină anual. Este recomandarea unanimă. Arată de la început eventualele suferințe funcționale ale acestor organe vitale.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Cât de importante sunt vitaminele pentru organism și cum trebuie administrate corect
Cât de importante sunt vitaminele pentru organism și cum trebuie administrate corect

Se administrează din a 10-a zi de viață, pentru tot restul vieții. Este vorba despre vitamina D, pentru care avem receptori în toate organele. Cum se administrează eficient, aflăm la Doctor de Bine.

 

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.