Legătura dintre kilogramele în plus, diabet și bolile de plămâni
Kilogramele în plus nu sunt doar un inconvenient estetic, ci principalul risc pentru diabet de tip II. În această boală, plămânii au de suferit.
Modificările apar chiar la nivelul alveolelor pulmonare, micile balonașe prin care respirăm.
Prea mult zahăr în sânge, adică hiper-glicemie. Zahărul în cantitate mare deranjează toate celulele sistemului imunitar care circulă tot prin sânge.
Cum afectează hiperglicemia sistemul imunitar
Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet: „Hiperglicemia scade imunitatea. Acționează la nivelul celulelor imunitare. Împiedică procesul de apărare. Cu cât glicemia e mai mare, cu atât sistemul imunitar e mai afectat”.
Glicemia peste 126, vorbim deja de diabet de tip II. În majoritatea cazurilor apare după ce acumulați kilograme în plus. Suferă nu doar sistemul imunitar, ci și plămânii.
Cu ajutorul diafragmei respirăm
Dr. Mircea Nicolae Panduru, medic specialist diabet și nutriție: „În interiorul abomenului există țesut adipos, care împinge diafragma și plămânul. Diafragma este principalul ventilator al plămânului. Nu mai poate să se expandeze din cauza acestei grăsimi viscerale. Ventilația e oricum afectată”.
Și mai vedem un efect în alveolele pulmonare. Balonașele prin care respirăm.
Prea mult zahăr în sânge? Acesta se lipește de proteinele din care suntem construiți. Le modifică structura, adică le face mai puțin elastice. Le zaharisește. Efectul nedorit se vede dramatic în alveolele pulmonare.
Dr. Mircea Nicolae Panduru, ,edic specialist diabet și nutriție: „Membrana prin care se face schimbul de gaze în plămâni, adică oxigenul intră în sânge și CO2 iese, aceasta membrană e fibrozată. Ca un fel de cicatrice. Aceasta cicatrice a diabetului, care înseamnă pierderea elasticității, schimbul de gaze se face greu”.
Acestea sunt două motive pentru care, în cazul unei infecții respiratorii, suferința pulmonară e mare. Dacă aveți deja glicemii mari.