Legătura dintre fumat și hernia de disc. Cum se tratează boala și când apar durerile
Ce legătură găsim între fumat și hernia de disc? Una apropiată. Fumatul acționează pe toate vasele mici de sânge. Se găsesc în coloana vertebrală. Și în toate articulațiile.
Coloana vertebrală este formată din vertebre, conectate prin discuri. Dacă sunt sănătoase, acestea funcționează pe post de amortizor. Cel mai ușor deteriorăm amortizorul prin lipsa mișcării. Și prin fumat. Așa apare hernia de disc. Ce face fumatul?
În vasele mici, așa cum sunt cele care irigă coloana vertebrală, țigara determină constricție. Până când acestea nu își mai îndeplinesc funcția.
Dr. Mihai Cristescu, medic primar neurochirigie: ”Discul nu e vascularizat, de asta se și deteriorează. Discul este o structură catilaginoasă situată între două vertebre, vasele de sânge nu ajung la el, el este hrănit de vertebra de sus și de vertebra de jos. Dacă vertebrele respective au probleme de vascularizație, discurile respective începe să aibă probleme, încep să își piardă apa, să de se deshidrateze, devin sensibil la un stres mecanic”.
Stresul mecanic înseamnă inclusiv mersul pe jos. Așa apare hernia de disc. În prezent, poate fi reparată prin intervenții minim invazive, cu o incizie de cel mult 2 cm.
Dr. Mihai Cristescu, medic primar neurochirigie: ”Ne folosim de spații existente ale coloanei, anatomic, pentru a ajunge la coloană. Ne întreabă pacienții ce se întâmplă dacă îmi atingeți structurile nervoase, nervii. Nervii îi atinge, îi mutăm din stânga în drepta. Și asta suntem antrenați să facem”.
După intervenție, vi se recomandă în primul rând să nu fumați. În al doilea rând, să mergeți pe jos. Zilnic, cel puțin 45 de minute.
Același vase mici de sânge le găsim în articulații. Vasele mici suferă din cauza fumatului. Și suferă de asemenea din cauza diabetului neținut în control.
Viața unei proteze este de 25 de ani
Afectează direct cartilajul articular. Și cresc riscul artrozei. Ne uităm în articulația genunchiului. Una dintre cele care suferă frecvent. Boala, numita artroză, are 4 etape.
Dr. Tarek Nazer, medic primar ortoped: ”Aici unde e roșu semnifică leziuni minore de cartilaj. În primele 3 faze putem să tratăm fără chirurgie, în gradul 1 și 2 facem inflitrații, adică injectăm o substanță în genunchi, ajută la lubrefiere, când vorbim de acidul hialuronic, să reducă frecarea și o mișcare mai mare. Când vrem să se regenereze cartilajul, nu doar să se reducă din frecare, infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite, sângele pacientului preparat într-un fel, recoltat și introducem în genunchi, ajutăm să regenerăm cartilajul”.
În a patra etapa a artrozei, durerile sunt mari. Boala se tratează prin operație și proteză de genunchi.
Dr. Tarek Nazer, medic primar ortoped: ”Înlocuiește parte deteriorată a cartilajului la femur și la nivel tibiei, o articulație artificială din metal și o bucată de plastic care permite mișcarea genunchiului normal și o rotație, proteză din titan putem să facem și RMN”.
Durerea dispare, mobilitatea e bună. Viața protezei este de 25 de ani.