Intoleranța la histamină apare brusc și e asemănătoare cu alergia. Lista alimentelor interzise

diferențele dintre alergie și intoleranță
Freepik.com

Intoleranța la histamină apare brusc, dar din fericire dispare la fel de brusc. După „epidemia" de intoleranțe la gluten și lactoză, histamina este și ea la modă.

Ce e histamina?

O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric adică stomac, neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar o găsim și în plămâni și în ficat.

Este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier. În mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge.

Ce se întâmplă când există histamină în exces?

Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței și pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc. Simptomele au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic.

Citește și
baia mare spital
Anchetă la Spitalul din Baia Mare. O pacientă a murit în urma unui tratament cu un antibiotic la care avea alergie

Intoleranța la histamină este o afecțiune genetică - deficit de enzimă diaminoxidază; factorul alimentar este incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale, boli infecțioase, anumite medicamente.

Cum se tratează?

Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamină. Dieta fără histamină este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele pentru că ia naștere din descompunerea aminoacizilor. Toate produsele care conțin proteine, conțin automat și histamină. Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamină crește. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos.

Din categoria produse lactate, toate brânzeturile fermentate, de la telemea la brânza cu mucegai și parmezan. La capitolul carne găsim toate mezelurile, cârnații, jambonul și salamurile. Peștele în conservă sau afumat dar și fructele de mare trebuie evitate. Urmează leguminoasele boabe, semințele, nucile și oleaginoasele. Oțetul, sosul de soia și tot ce este picant și condimentat se elimină. Nici fructele nu scapă, avem multă histamină în căpșuni, citrice, struguri, fructe de pădure, fructe exotice și avocado.

La capitolul legume campioană este varza murată, urmată de roșii, spanac, vinete măsline și sfeclă. Berea și vinul sunt și ele interzise, iar ciocolata completează această listă tristă. Ce rămâne? Aproape nimic. Intoleranța la histamină e o belea! Vestea bună este că dispare la fel de brusc cum a apărut. Stresul poate fi explicația.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Alergia la căpșuni - cum să o gestionezi corect. Cum se manifestă această alergie
Alergia la căpșuni - cum să o gestionezi corect. Cum se manifestă această alergie

Căpșunile sunt printre fructele cele mai iubite și consumate în întreaga lume, dar pentru unele persoane, aceste fructe roșii și dulci pot declanșa reacții alergice neplăcute și uneori periculoase.

Anchetă la Spitalul din Baia Mare. O pacientă a murit în urma unui tratament cu un antibiotic la care avea alergie
Anchetă la Spitalul din Baia Mare. O pacientă a murit în urma unui tratament cu un antibiotic la care avea alergie

Este anchetă la Spitalul Județean din Baia Mare, unde o femeie în vârstă de 57 de ani a murit, după ce o asistentă i-ar fi administrat un antibiotic la care femeia era alergică.

Diferența dintre alergie și intoleranță. Tot ce trebuie să știi despre alergiile alimentare
Diferența dintre alergie și intoleranță. Tot ce trebuie să știi despre alergiile alimentare

Reacțiile alergice la alimente sau la diverși factori de mediu sunt frecvente. Din cauza manifestărilor similare, alergiile alimentare sunt adesea confundate cu intoleranțele alimentare, iar alergiile sezoniere sunt confundate de multe ori cu răcelile.

A început sezonul ambroziei. Cum ne putem proteja și cum funcționează vaccinul anti alergie la ambrozie
A început sezonul ambroziei. Cum ne putem proteja și cum funcționează vaccinul anti alergie la ambrozie

Sezonul ambroziei aduce în fiecare an provocări majore pentru persoanele alergice, iar anul 2024 nu face excepție. Polenul de ambrozie este unul dintre cei mai agresivi alergeni și poate afecta sever calitatea vieții celor sensibili la acesta.

 

Vin zile grele pentru cei care suferă de alergii. România se va afla în mijlocul unui nor gros de polen de ambrozie
Vin zile grele pentru cei care suferă de alergii. România se va afla în mijlocul unui nor gros de polen de ambrozie

Sunt zile grele pentru milioane de oameni care suferă de alergie, pentru că, în aer, concentrațiile de polen, în special de la ambrozie, ating cote maxime în această perioadă. Zona de nord-est a țării este cea mai afectată. 

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.

 

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.