Grăsimile din sânge nu sunt rele, decât atunci când sunt lăsate să se înmulțească! Ce să mâncăm pentru a repara situația
Grăsimile din sânge nu sunt rele. Însă, atunci când sunt lăsate să se înmulțească, devin foarte rele pentru că se luptă cu sistemul imunitar.
Celulele imune, venite să ne apere chiar de grăsime, se încarcă cu lipide și se sparg. Distrug tot în jur. Din această cauză, după ce crește colesterolul în sânge, va apărea și diabetul. Explicația este uimitoare.
Pește cu legume de orice fel. Înseamnă combustibilul de care are nevoie organismul, care se încarcă cu grăsime. Și luptă să își revină.
Ce facem când organismul este încărcat cu grăsimi? Trebuie să îl ajutăm. Cu pește și salată plus mișcare își revin ficatul, pancreasul ori vasele de sânge, care au deja depuneri de grăsimi. Dacă nu e prea târziu. Prea târziu înseamnă că a apărut deja inflamația - determinată de grăsime.
Prea multe calorii vor duce la prea multă grăsime. Așa crește colesterolul rău din sânge, LDL colesterol, cresc și trigliceridele, alte grăsimi din sânge. La ecografie se vede ficatul gras. Toate organele se încarcă de grăsime. Va crește și glicemia.
În acest moment, puteți să vindecați organele afectate. Ne confirmă membra Academiei române de la științe biologice, Anca Sima: „Dacă scad lipidele în ficat există o șansă bună să scadă si în pancreas, există o șansă bună să scadă în peretele vaselor, în toate e reversibil până nu se instalează fibroza.”
Adică inflamația cronică. Însă cum apare inflamația odată ce organele au rezerve prea mari de grăsime?
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie celulară: „Exact ca și în ficat, ca și în peretele arterelor, aceste lipide se oxidează destul de ușor si din aste apar produși de oxidare, care înseamnă infamație. Inflamația cheamă monocitele, monocitele se transformă în macrofage. Macrofagele sunt bune la început și rele apoi preiau aceste lipide și, dacă nu au timp să le mănânce, devin ele cu lipide.”
Celulele sistemului imunitar, macrofagele, vin să salveze situația. Si să elimine grăsimile depuse. Dar se încărca si ele cu grăsimi. Și plesnesc. Se întâmplă în ficat. Apar nodulii hepatici. Se întâmplă același lucru în vasele de sânge - apare placa de colesterol. Se întâmplă în pancreas. Aici, celulele imune, încarcate cu grăsime, distrug tocmai celulele, care produc insulină. Așa apare diabetul.
Copiii și adolescenții fac striuri de colesterol în vasele de sânge. Dar acestea dispar cu mișcare, pe măsură ce copilul crește. Sunt reversibile.
Ficatul gras își revine cu mișcare și cu regim bogat în pește și legume. Își revine ficatul, își revine și pancreasul.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie celulară: „Cât sunt doar lipide, e reversibil - încarcă, descarcă, dar în momentul în care apare inflamația spre exemplu celule stelate din ficat, se produc fibre, se produce fibroză. În momentul în care fibrele se cuplează cu lipidele, ăla e nereversibil.”
Același lucru apare în vase. Fibrele produse după inflamație prind grăsimea. Din sângele circulant se depune și calciul. Placa tare de colesterol nu mai poate fi învinsă.
Acesta e finalul agresiunii, pe care o fac grăsimile prea multe din sânge - LDL colesterol ori trigliceridele.