Ficatul sănătos nu face cancer. Sfaturi de la specialiști ca să-l menținem în stare perfectă
Ficatul sănătos nu face cancer. De aceea, trebuie să-l menținem în stare perfectă. Ficatul afectat de grăsime produce inflamație.
Ficatul afectat de virusurile hepatitice B și C, de asemenea, produce inflamație. În inflamație, de fapt, apar boli grave. Dar putem să o prevenim.
Suntem la clinica de radiologie de la Institutul Clinic Fundeni. Doar aici echipa medicală face radioterapie internă. Ficatul unui pacient are în interior o tumoare. Prin artera care o alimentează direct, medicii introduc o substanță radioactivă, care va distruge doar formațiunea. Se face prin radiologie intervențională.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie, Instit. Clinic Fundeni: „Aste ne interesează să intrăm în vasul care hrănește tumoarea. Nu ne interesează să blocăm vasul, ci vasul care hrănește va fi utilizat pentru utilizare tratamentului. Ce vrem să facem este ca prin acel ram să ajungem astfel încât particule să fie depuse, așezate în tumoare ca să poată să facă tratamentul. E un fel de radioterapie internă”.
Acest tip de radioterapie țintită direct în formațiunea tumorală nu este încă decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.
Tumoarea hepatică, pe care am văzut-o tratată prin radioterapie internă, a apărut secundar infecției cu virusul hepatitic B. Această infecție nu se tratează până la vindecare, în prezent. Virusul B intră în ADN-ul celulelor din ficat. În evoluția bolii poate apărea cancer înainte de ciroză. Inițial, virusul produce inflamație. Inflamația produce fibroză. Apoi cancer. De ce? Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.
Prof. univ. dr Laura Iliescu, medicina internă, Instit. Clinic Fundeni: „Și o rană pe mână se vindecă cu cicatrice sau fără cicatrice, când se vindecă cu cicatrice, apar noduli, fibroză. Celulele respective, tot suferind acest proces de inflamație, de fibroză, o iau pe căi greșite și apare cancerul”.
Aceeași inflamație, care apare după infecția cu virusurile hepatitice B și C, este produsă și de alcool. Dar și de prea multe calorii, care determină ficatul gras.
Prof. univ. dr Laura Iliescu, medicina internă, Instit. Clinic Fundeni: „Ficatul sănătos nu are cancer, nu are cum să facă, trebuie să existe o inflamație , trebuie să fie o cauză, fie că e o cauză virală, pacientul are o hepatită, fie consum de substanțe toxice, alcool, este expus la substanțe toxice. Mai nou, către cancer evoluează și ficatul gras”.
Pentru virusul hepatitic B există vaccin. Îl poate face orice adult, la orice vârstă, dacă cere acest lucru medicului de familie. Hepatita cu virus C se tratează, în prezent, până la vindecare. Pentru ficatul gras nu există medicamente. Medicii ne spun că tratament înseamnă regim alimentar corect și mișcare. Acestea devin prevenție directă împotriva cancerului de ficat.
Asociația română de hepatologie integrată adună toți pacienții cu boli grave hepatice și toți specialiștii implicați în tratamentul acestor afecțiuni, astfel încât pacienții să aibă acces la cele mai avansate tratamente.