Fibroza pulmonară ireversibilă, marele pericol după Covid. Iată ce investigații trebuie să faci pentru a o evita

Ultima actualizare: 20-10-2021 10:05

CT pulmonar plus spirometrie – sunt două investigații, care trebuie făcute de pacienții care s-au vindecat de Covid 19. Mai multe detalii aflam la "Doctor de bine". 

După ce ați trecut de infecția COVID 19, mergeți la o evaluare imagistică a plămânului. Se numește CT pulmonar nativ, adică fără substanță de contrast.

Alături de CT, medicul pneumolog va face și o spirometrie, adică un test neinvaziv, care evaluează funcția pulmonară. Spirometria este un test ușor de făcut și la fel de important precum EKG-ul.

Dacă plămânii au leziuni post COVID, veți face tratament cu medicamentele numite corticoizi. Aceasta că să nu ajungeți la fibroză pulmonară ireversibilă, adică țesut pulmonar nefuncțional.

Dr. Iulia Filipescu, medic specialist pneumologie: “Se poate iniția tratament după ieșirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde în medie cam o lună. Fibroză pulmonară poate persisita –au arătat și studiile – pâna la 3-6 luni - iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibil”.

Cum apar cicatrici în plămâni după o infecție virală? Alveolele pulmonare, prin care respirăm, în timpul unei infecții ajung să fie pline cu lichid.

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie: “Alveolă se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară și apar cicatricile - așa se întâmplă și când te tăi pe piele”.

Cicatricite se pot remite cu ajutorul corticoizilor, adică cu ajutorul anti-inflamatoarelor prescrise de medic. Aceasta ca să nu rămână pe viață. Și să deveniți, astfel, un pacient cronic, cu o capacitate pulmonară redusă.

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie: “Vin oameni după ce au fost infectați, după ce au stat în izolare. Vin să se caute și constată marea drama care rămâne după. Fibroză, suprainfecțiile, abcedarea. Abcedarea înseamnă că apar bacterii oportuniste și dau pneumonii clasice”.

Aceste bacterii oportuniste profită tocmai de lupta sistemului imunitar cu virusul.

Dacă pe radiografie nu se văd leziunile, deși acestea există, nu veți avea șansa să primiți tratamentul care reduce riscul de a rămâne toată viață cu cicatrici. În locul celulelor funcționale din plămân.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO