Femeile însărcinate trebuie să meargă la control o dată pe lună, recomandă medicii. Dacă vorbim despre gemeni, vizitele la doctor se fac din 2 în 2 săptămâni.

În cazul sarcinii gemelare există pericolul ca un făt să primească prea mult sânge, iar celălat - prea puţin. Situaţia se rezolvă chirurgical. Detalii la doctor de bine.

Între 11 şi 13 săptămâni, toate gravidele ar trebui să facă un test genetic. Presupune o analiză de sânge şi, în aceeaşi zi, o ecografie fetală. Informaţiile se coroborează. La ecografie, medicul se uită cu atenţie la aşa numita translucență nucală a fătului.

Luiza Maria Guzga, medic specialist medicină materno fetal: ”Translucența nucală este lichidul din spatele gâtului copilului de sub piele când e în cantitate mare s-a observant că e asociată cu anomalii cromozomiale sau defecte cardiace sau defecte scheletice”.

Dacă translucența nucală e prea mare, există risc ca fătul să aibă următoarele defecte genetice - sindrom Down, sindrom Turner, sindrom Edwards. Din păcate, sindrumul Down este frecvent. Apare la un făt din 700.

La sarcinile cu gemeni, vizita la medicul ginecolog se face din 2 în 2 săptămâni.

Un tip de sarcină gemelară este cea în care feții au aceeaşi placentă. În placentă, găsim vase care comunică.

Ana Maria Vayna, medic primar medicină materno-fetală: ”Deci ce se întâmplă cu unul din feți îl va influența pe celălalt. În mod normal fluxul la nivelul acestor vase este blanşat”.

În 20 % cazuri, unul dintre feți primeşte mai mult sânge. Inima- suprasolicitată. Se numeşte sindrom transfuzor-transfuzat. E posibilă intervenţia în uter pentru rezolvarea problemei.


Ana Maria Vayna, medic primar medicină materno-fetală: ”Se identifică acele vase şi se coagulează şi se desparte cele 2 placente şi ei devin independent. Intervenţia are scopul de a tăia această transfuzie”.

În al doilea tip de sarcină gemerală, găsim placente diferite. Şi în cazul acesteia, există riscul ca unul din feți să se oprească în evoluţie.

Ana Maria Vayna, medic primar medicină materno-fetală: „Exisă risc de naştere prematură. Pentru că el rămân acolo s dezintegrezi descarcă substanţe care pot declanşa sarcina mai devreme”.

Din aceste două motive, sarcina gemelară trebuie văzută de medic o dată la 2 săptămâni.