Efectele dezastruoase ale diabetului asupra organismului. Cum este afectată vederea
Efectele dezastruoase ale glicemiei. O singură modificare periculoasă determină o cascadă de alte modificari în organism.
Ochiul - un organ țintă al bolii numite "diabet" - încearcă să se adapteze. Din păcate, această adaptare are urmări.
Arterele. Vasele de sânge, care conduc sânge oxigenat de la inimă la țesuturi. În interiorul lor, diabetul face mai ușor depuneri periculoase.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vedem și vasele foarte mici de sânge. Din rinichi sau din retină. Și aici glicemia mare din sânge provoacă distrugeri. Pe lângă controlul acesteia, iată ce vă spune medicul specialist.
„Un alt factor important este stop fumat. Fumatul este un factor de risc important de risc vascular care vine peste toți acești facrori de risc. Mai ales că 1 plus 1 nu fac 3 în cazul dibetului, poate fac 6 sau 7”, a explicat dr. Răzvan Vasilescu, medic primar în diabet și boli de nutriție.
Cascada de evenimente negative privește și retina. Un alt organ țintă afectat de diabet. Oftalmologul o vede obiectiv prin așa numitul fund de ochi. Diabetul afectează ușor vasele din retină.
Afectarea se referă, de fapt, la pereții vaselor de sânge. În mod normal, pereții sunt impermeabili. Diabetul îi face permeabili. Apar, astfel, hemoragii în retină.
În același timp, vasele afectate de diabet furnizează cantități mici de oxigen. Adică apare hipoxia.
„Această hipoxie dă naștere, pentru că aportul de oxigen e mic, dă naștere la substanțe care fac să crească stimularea vaselor noi. Ca să suplimenteze aportul, se numeste neo-vacularizație”, a explicat dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog.
Apariția vaselor noi nu e benefică. Pentru că acestea determină o formă de glaucom, imposbil de tratat. De aceea, aveți nevoie de intervenția din timp a oftalmologului.
„Pe lângă echilibrarea diabetui și asta se face în colaborare cu medicul diabetolog, urmărirea retinei. Înseamnă aplicație laser pe toată suprafața retinei, unde există zona de circulație proastă”, a explicat dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.
Ulterior, veți ține legatura atât cu medicul curant, diabetolog, cât și cu medicul oftalmolog. Diabetul neținut în control este principala cauză de orbire la nivel mondial.