Dr. Dana Oprescu: Un sfert dintre viitoarele mame nu au fost niciodată la ginecolog. Sunt riscuri uriașe
Un sfert dintre femeile care nasc nu au fost niciodată la un control ginecologic. O spun medicii de specialitate, care atrag atenţia că multe dintre problemele care apar în timpul sarcinii ar putea fi evitate prin vizitele medicale.
Iar probleme grave pot apărea chiar dacă viitoarea mamă este foarte tânără.
Dr. Dana Oprescu, medic primar obstetrică şi ginecologie, Spitalul Polizu: „Adolescentele fac preeclampsie, nasc copii cu malformaţii, chiar dacă sunt tinere. Şi tocmai din cauza acestei mentalităţi greşite: sunt tânără, sunt sănătoasă, trebuie să fac un copil sănătos. Nu se întâmplă întotdeauna aşa. Au fost aproape 30-40.000 din numărul de naşteri care nu au fost niciodată la medic, ceea ce din punctul nostru de vedere, al ginecologilor, este o mare problemă. În mod normal, dacă ciclul menstrual întârzie 7-10 zile, femeia trebuie să meargă la doctor.’’
Preeclampsia, hipertensiunea indusă de sarcină, care apare după 20 de săptămâni de sarcină, poate avea efecte extreme de grave atât asupra mamei, cât şi asupra fătului, care nu mai creşte cum trebuie. Tocmai de aceea este bine ca sarcina să fie monitorizată încă din primul trimestru.
Dr. Dana Oprescu, medic primar obstetrică şi ginecologie, Spitalul Polizu: „În cazurile severe se poate ajunge la oprirea fătului din evoluţie sau la o moarte a acestuia în uter. Sunt chiar situaţii în care se poate ajunge la scoaterea uterului. Din păcate, se poate ajunge chiar şi la decesul mamei. Există însă medicamente care controlează aceasta hipertensiune.’’
Despre toate acestea, dar şi alte probleme care pot apărea în cele 9 luni de sarcină, aflaţi din emisiunea „Doctor de bine’’.