Probioticele se iau în orice cură de antibiotic recomandată de medic. Din păcate, în practică, nu există obiceiul de a folosi și probiotice vaginale, inclusiv pentru adolescente.

O colonizare bacteriană vaginală sănătoasă protejează organismul împotriva infecțiilor uro-genitale.

Bacteriile care trăiesc în organismul uman sunt experți în supraviețuire. Este vorba inclusiv de bacteriile bune, pe care le găsim în vagin, numite lactobacilli. Acidul lactic menține pH-ul normal și colonizarea bacteriană normală. Peroxidul de hidrogen inhibă creșterea excesivă a bacteriilor „rele”, care pot provoaca infecții. Lactobacilii sunt deranjați de antibiotice, fumat, igiena precară sau exagerată a zonei intime.

Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase: Nu ne spălam în vagin cu apă și săpun deoarece flora bună care ne protejează de alte infecții va fi distrusă de spălarea cu apă și săpun.

Orice infecție bacteriană din organism se tratează cu antibiotic, la recomandarea medicului. După cura de antibiotic, e nevoie de repopularea cu bacterii a intestinului, dar și de repopularea vaginului cu lactobacili. Atât pentru intestin, cât și pentru vagin, există suplimente alimentare.

Cristina Buzgar, medic specialist ginecolog: Cei mai mulți asociază ideea de infecție vaginală cu debutul vieții sexuale, dar înainte de debutul vieții sexuale, se prezintă la medic cu infecții vaginale provocate după un tratament antibiotic. De aceea, recomandăm un tratament și după tratament, administrarea unui prebiotic pe cale orală pentru a reface flora vaginală.

Cecilia Caragea consultant comunicare: Pentru femeile care și-au început viața sexuală, lactobacilii pot fi aduși din exterior prin suplimente cu administrare orală sau vaginală.”