Doctor de bine | Ce înseamnă sulfiții și în ce alimente îi găsim

×
Codul embed a fost copiat

Până la abundența de prospețime din piață, în acesta lună încă savurăm fructe autohtone - varianta deshidratată.

Fructele uscate și vinul au un element comun - sulfiții. Acești aditivi înseamnă, de fapt, un gaz de care este foarte ușor să scăpam. Venim cu soluțiile.

Conține sulfiți - scrie pe vin, pe fructele uscate ori pe cașcaval. Ce înseamnă sulfiți? Fructele deshidratate. Crează spații greu accesibile tuturor conservanților, pentru că se sting. Gazul este deci, cel mai bun mijloc de protecție împotriva micro-organismelor. Gazul de conservare se numește dioxid de sulf sau sulfiți.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Și în cazul lor, această metodă este foarte bună. Dioxidul de sulf e un gaz și poate să acopere suprafețe greu accesibile. Gazul pătrunde ușor în tot soiul de pori.

Frcutele uscate conțin zahăr din abundență. Și microognsimelor le place zahărul, deci sunt un mediul bun de dezvoltare pentru acestea. Mai găsim în fructe uscate minerale din abundență. Și de minerale au nevoie bacteriile ori ciupercile să se dezvolte. De aceea, fructele uscate trebuie obligatoriu tratate cu sulfiți.

Citește și
ddb logo
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022

Deschideți punga și lăsați fructele deshidratate în contact cu aerul. Gazul din pungă se dispersează în aer și scăpam de conservanți. Fructele uscate pot fi de asemenea spălate și astfel scăpam de toate eventuale depuneri, pe care le-au creat sulfiții.

La vin - aceeași metodă de a scăpa de conservanți. Lăsați vinul în contact cu aerul înainte de consum.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Vinul, în mod normal, nu trebuie consumat din sticlă, ci dintr-un decantor. Decantorul e un vas special care permite aerararea. Dacă nu avem așa ceva, se toarnă vinul, în fir subțire, de sus sau lăsăm paharul în contact cu aerul câteva minute.

Cantitatea de sulfiți din alimente este redusă automat prin ambalarea în atmosfera protectoare. Înseamnă că gazele din ambalaj sunt modificate să nu permită viață micro-organismelor aerobe.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: Asta înseamnă că, dacă în atmosfera naturală avem azot 73%, oxigen 21 % și 1% alte gaze, în mediul de ambalare, în funcție de produs, și fructele uscate le ambalăm în atmosferă cu 50% azot și 50% co2. Azotul e inert. Dioxidul de carbon face micro-organismelor aerobe ce ne face și nouă.

Dioxidul de carbon nu permite viață micro-organismelor. Ambalarea în atmosferă protectoare reduce automat cantitatea de conservanți dintr-un produs alimentar.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Doctor de bine | De ce este bine să consumăm fructe direct din pom
Doctor de bine | De ce este bine să consumăm fructe direct din pom

Vine vara și ne bucurăm în curând de fructele de sezon. Noi vă recomandăm să fie în porții de maximum 300 de grame pe zi.

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022

Doctor de bine | Cum procedăm în cazul anxietății și a fricii?
Doctor de bine | Cum procedăm în cazul anxietății și a fricii?

Toate informațiile rapide, care rulează conținut negativ, cresc imediat nivelul hormonilor de stres. La acestea se adaugă informațiile-parazit, furnizate din abundență pe rețelele sociale.

Doctor de bine | Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui
Doctor de bine | Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui

Când ne gândim cel mai des la ceva dulce? Când suntem epuzați. Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.