Doctor de bine | Ce înseamnă sulfiții și în ce alimente îi găsim

×
Codul embed a fost copiat

Până la abundența de prospețime din piață, în acesta lună încă savurăm fructe autohtone - varianta deshidratată.

Fructele uscate și vinul au un element comun - sulfiții. Acești aditivi înseamnă, de fapt, un gaz de care este foarte ușor să scăpam. Venim cu soluțiile.

Conține sulfiți - scrie pe vin, pe fructele uscate ori pe cașcaval. Ce înseamnă sulfiți? Fructele deshidratate. Crează spații greu accesibile tuturor conservanților, pentru că se sting. Gazul este deci, cel mai bun mijloc de protecție împotriva micro-organismelor. Gazul de conservare se numește dioxid de sulf sau sulfiți.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Și în cazul lor, această metodă este foarte bună. Dioxidul de sulf e un gaz și poate să acopere suprafețe greu accesibile. Gazul pătrunde ușor în tot soiul de pori.

Frcutele uscate conțin zahăr din abundență. Și microognsimelor le place zahărul, deci sunt un mediul bun de dezvoltare pentru acestea. Mai găsim în fructe uscate minerale din abundență. Și de minerale au nevoie bacteriile ori ciupercile să se dezvolte. De aceea, fructele uscate trebuie obligatoriu tratate cu sulfiți.

Citește și
ddb logo
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Deschideți punga și lăsați fructele deshidratate în contact cu aerul. Gazul din pungă se dispersează în aer și scăpam de conservanți. Fructele uscate pot fi de asemenea spălate și astfel scăpam de toate eventuale depuneri, pe care le-au creat sulfiții.

La vin - aceeași metodă de a scăpa de conservanți. Lăsați vinul în contact cu aerul înainte de consum.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Vinul, în mod normal, nu trebuie consumat din sticlă, ci dintr-un decantor. Decantorul e un vas special care permite aerararea. Dacă nu avem așa ceva, se toarnă vinul, în fir subțire, de sus sau lăsăm paharul în contact cu aerul câteva minute.

Cantitatea de sulfiți din alimente este redusă automat prin ambalarea în atmosfera protectoare. Înseamnă că gazele din ambalaj sunt modificate să nu permită viață micro-organismelor aerobe.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: Asta înseamnă că, dacă în atmosfera naturală avem azot 73%, oxigen 21 % și 1% alte gaze, în mediul de ambalare, în funcție de produs, și fructele uscate le ambalăm în atmosferă cu 50% azot și 50% co2. Azotul e inert. Dioxidul de carbon face micro-organismelor aerobe ce ne face și nouă.

Dioxidul de carbon nu permite viață micro-organismelor. Ambalarea în atmosferă protectoare reduce automat cantitatea de conservanți dintr-un produs alimentar.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Doctor de bine | De ce este bine să consumăm fructe direct din pom
Doctor de bine | De ce este bine să consumăm fructe direct din pom

Vine vara și ne bucurăm în curând de fructele de sezon. Noi vă recomandăm să fie în porții de maximum 300 de grame pe zi.

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022

Doctor de bine | Cum procedăm în cazul anxietății și a fricii?
Doctor de bine | Cum procedăm în cazul anxietății și a fricii?

Toate informațiile rapide, care rulează conținut negativ, cresc imediat nivelul hormonilor de stres. La acestea se adaugă informațiile-parazit, furnizate din abundență pe rețelele sociale.

Doctor de bine | Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui
Doctor de bine | Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui

Când ne gândim cel mai des la ceva dulce? Când suntem epuzați. Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.