Nu puneți copiii la cură de slăbire și nu-i forțați să termine tot din farfurie. Cât și ce trebuie să mănânce cei mici

×
Codul embed a fost copiat

Nu puneți copiii la cură de slăbire. Pentru că le afectați definitiv relația cu mâncarea. Explicăm imediat.

Ce înseamnă un copil bine crescut? Un copil bine hrănit, care a învățat de mic să mănânce când îi este foame și să se oprească când s-a săturat.

Care știe să-și trăiască emoțiile fără să le acopere cu mâncare. Un copil care are un program regulat de masă, fără ronțăieli și produse ambalate consumate în fața unui ecran.

Care știe ce înseamnă porția corectă și cum se combină alimentele. Înseamnă un copil curios și deschis la noi experiențe culinare, cu o dietă diversificată, fără interdicții și tabu-uri alimentare.

Recomandări pentru familiile cu copii:

Citește și
Frigider
Malnutriția frecventă la copii, în ciuda ofertei variate de hrană din magazine
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Nu folosiți mâncarea pe post de recompensă sau pedeapsă. Un copil trebuie să mănânce în funcție de senzațiile alimentare, nu pe fond emoțional. Petreceți timp și discutați cu cei mici, învățați-i să-și cunoască, să-și accepte sentimentele.

Implicați copiii în cumpărarea alimentelor, în gătitul mâncării și în pregătirea mesei. Lăsați-i să se murdărească cu mâncare, să experimenteze, să-și lărgească universul culinar.

 

Evitați excesul de fructe

 

Doar așa vor avea o dietă diversificată. În plus, un copil nu va refuza niciodată să mănânce ceva gătit chiar de el.

Respectați noțiunea de porție corectă, adaptată nevoilor unui copil. Asta înseamnă 1/2 din porția unui adult până la vârsta de 5 ani și 2/3 din porția adulților până la vârsta de 10-12 ani; un copil nu trebuie forțat să mănânce tot din farfurie, mai degrabă trebuie încurajat să nu se ridice sătul de la masă.

Copiii au stomacul mic și un ritm de creștere rapid, deci au nevoie de mese mai dese. În cazul lor se recomandă 3 mese principale și 2 gustări.

Micul dejun este o masă esențială pentru copii slăbuți și normoponderali, iar gustările trebuie să fie justificate de foame, deci indicate copiilor activi.

Evitați consumul excesiv de fructe. Sunt cel mai sănătos și mai echilibrat desert, însă trebuie consumate cu măsură, mestecate și savurate. Nu transformați fructele în suc, apa cu fructoză din fresh-uri și băuturi răcoritoare predispune la obezitate.

Nu lăsați la îndemâna copiilor și nu faceți provizii de alimente ambalate și ultra procesate, bogate în zahăr și grăsime - dulciuri, snacksuri, produse de ronțăit dulci sau sărate. Ele sunt atrăgătoare, au gust intens, conțin multe calorii și încurajează la supraconsum.

 

55% din dieta unui copil trebuie să fie grăsime

 

Cereale integrale, bogate în fibre insolubile, au un efect iritant pe tubul digestiv sensibil al copiilor și pot declanșa intoleranțe alimentare.

Nu e greșit dacă un copil mănâncă pâine albă și paste ne-integrale, aportul de fibre poate fi completat prin consumul de legume și leguminoase (fasole boabe, mazăre).

Nu folosiți în alimentația copiilor produse dietetice, grăsimea este esențială pentru creștere. Creierul, sistemul nervos și hormonii funcționează cu grăsime.

55% din dieta unui copil trebuie să fie reprezentată de grăsime. Includeți în meniu lapte integral, unt, brânzeturi, pește gras, ouă și carne de orice fel.

Nu puneți copiii la cură de slăbire, acest lucru le va afecta definitiv relația cu mâncarea. Dacă aveți un copil supraponderal, schimbați alimentația întregii familii: mese regulate, porții de mâncare redimensionate, eliminarea ronțăielilor și a dulciurilor.

 

Oferiți-le deserturi pe bază de lapte

 

Copiii sunt oglinda părinților, nu-i condamnați pe ei pentru obiceiurile nesănătoase din familie.

Nu le interziceți copiilor dulciurile sau produsele de fast-food, tot ce este interzis devine atrăgător. Explicați-le că există alimente de bază, care se consumă regulat.

Iar altele- precum zahărul- se mănâncă mai rar, pentru plăcerea gustului. Oferiți-le deserturi pe bază de lapte - înghețata și clătitele funcționează întotdeauna.

Din dorința de a găsi alimentația ideală pentru copiii, evitați să cădeți în capcana extremismului alimentar.

Nicio dietă, cât ar fi de perfectă, nu le poate garanta sănătatea și norocul în viață. Gătiți în casă și stați împreună la masă, chiar face diferența!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ce alimente ar trebui să primească cei mici de la părinți
Ce alimente ar trebui să primească cei mici de la părinți

Zahărul din dulciuri și alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil. În loc să se consume pe căile metabolice normale, acestea nu fac altceva decât să producă grăsime corporală.

Malnutriția frecventă la copii, în ciuda ofertei variate de hrană din magazine
Malnutriția frecventă la copii, în ciuda ofertei variate de hrană din magazine

În plină eră a raiului de supermarket, e greu ca celor mici să le lipsească hrana. Rareori se întâmplă însă ca la raft să găsim nutrienți din surse neprocesate. Vitaminele naturale, spre exemplu, ori oligo-elementele: fier, zinc și seleniu.

Medicii anunta o
Medicii anunta o "epidemie a obezitatii infantile". Experiment cu rezultate socante, facut de un parinte in propria casa

Daca vor aduna zaharul continut in toate dulciurile din casa, parintii ar putea fi socati de rezultat. Un medic a descoperit, in acest fel, aproape 2 kilograme de zahar adaugat.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.