Diabetul nu doare. Boala cu care te poți trezi fără să simți nimic - cum poți să îl previi
Ce înseamnă glicemie mare? Înseamnă mult zahăr dizolvat în sânge. La o cantitate mare, proteinele din care este construit organismul uman se … zaharisesc.
Prima oară apar complicațiile la nivele vaselor mici de sânge.
Zahărul din sânge, numit glicemie, trebuie dus în celule, unde este transformat în energie. Îl transportă hormonul numit insulină, produs de pancreas. Dacă pancreasul nu mai produce suficientă insulină, apare boala numită diabet. Dar glicemia e periculoasă când ajunge la 100 - în buletinul de analize.
În acest moment, cel mai bun tratament se numește dietă. Ce înseamnă dietă? Mese de 3 ori pe zi, organizate. Și controlul carbohidraților. În primul rând, maximum 2 fructe pe zi.
Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: “Le scad fructele la doar 2 pe zi și îmi spun și eu din unde îmi iau vitamina. Iar eu le răspund din legume. Nu suntem obișnuiți să mâncăm legume, dar fructe cu kilogramul. Excesul de fructe poate să dăuneze foarte mult!”.
Nu confundați legumele cu leguminoasele. Se numesc leguminoase - fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia. Nu pot fi digerate crude, deci trebuie bine fierte. Fierte însă au exces de zahăr!
Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: “În fiert ajun să aibă 20 de gram de zahăr la fiecare 100 de grame în fiert față de carne care are 1 gram de carbogidrat".
În dietă se menține pâinea – 2 felii - dar trebuie să fie integrală. Alături de proteine de calitate din carne ori albuș de ou. Din nou, plus legume cât cuprinde.
Merită această organizare a meselor pentru că diabetul nu doare. Glicemia mai mare de 100 nu doare.
Dr. Catrinel Macovei medic primar diabet și nutriție: “De multe ori descoperim glicemii mari. Pacienții nu sunt atât de îngrijorați că au glicemie de 300 -400”.
Glicemia mare produce pagube biologice uriașe și ireversibile. De aceea, o dată la 6 trebuiet estată. Face parte din educație sanitară primară.