Definiția zilelor de sărbătoare: mai bine mâncăm puțin din toate, decât să nu ne ridicăm de la masă. Efecte ireversibile
Dacă tot ne pregătim să mâncăm mult, să încercăm să evităm totuși grăsimile suplimentare, inclusiv cele vegetale, și dulciurile.
O prăjitură și o porție de ulei. Ce au în comun? Aparent nimic, dar pun la muncă, în egală măsură, pancreasul, bila și ficatul.
De aici apare recomandarea ca, măcar în zilele cu multe preparate din porc, să limităm grăsimile suplimentare, inclusiv cele vegetale, și dulciurile, chiar dacă ne fac cu ochiul de pe masă.
Vin zilele de sărbătoare culinară, când combinăm spectaculos grăsimi cu dulciuri. Pentru organismul uman, dulciurile concentrate și grăsimile concentrate înseamnă același lucru – solicită intens stomacul, ficatul și pancreasul. Medicii recomandă moderație în ambele cazuri.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Există relații importante între metabolismul grăsimilor și al glucidelor. Nu fac bine, mai ales când există acest abuz în sărbători. Nu merge să te așezi la masă și să mănânci de dimineața până seara.”
Din acest motiv, mâncăm o felie de tort și reducem din carnea grasă, jumări, costiță sau din maioneza prezentă în salata de boeuf. Maioneza este un concentrat de grăsimi. Chiar dacă vorbim de o grăsime vegetală, uleiul are același efect asupra ficatului, colecistului și pancreasului ca orice grăsime animală, în cantitate mare.
Dulciurile concentrate, consumate constant, cresc grăsimile din sânge, numite trigliceride. Ele contribuie și la acumularea grăsimii în depozite, cum ar fi pe abdomen.
Grăsimea din carne grasă, dulciuri cremoase, unt sau smântână aduce un exces caloric constant, care determină creșterea colesterolului LDL, numit și colesterol „rău”.
Explică șirul acestor evenimente prof. acad. dr. Anca Sima, de la Institutul de Biopatologie Celulară:
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: „Exact ca și în ficat, ca și în peretele arterelor, aceste lipide se oxidează destul de ușor. Din acest proces apar produși de oxidare, care înseamnă inflamație. Inflamația atrage monocitele, iar monocitele se transformă în macrofage. Macrofagele sunt bune la început și rele apoi – preiau aceste lipide și, dacă nu au timp să le proceseze, devin ele însele încărcate cu lipide.”
Celulele sistemului imunitar, macrofagele, vin să salveze situația și să elimine grăsimile depuse. Însă, odată încărcate excesiv cu grăsimi, acestea se dezintegrează.
Se întâmplă în ficat – apar nodulii hepatici.
Se întâmplă în vasele de sânge – se formează placa de colesterol.
Se întâmplă în pancreas – celulele imune, încărcate cu grăsimi, distrug celulele care produc insulină, ducând la diabet.
Mai bine mâncăm puțin din toate decât mult, până când nu ne mai putem ridica de la masă.