Hormonii tiroidieni își croiesc drum în tot organismul. Sunt produși din materia primă numită iod.

Este un element pe care organismul uman nu îl poate crea singur. De ce este normal să consumați sare iodată în România?

Odată consumat prin alimente ori prin apă, iodul ajunge în intestinul subţire. Îl preia sângele. Tiroida începe să capteze iod prin vasele capilare. Îl oxidează. Şi începe să producă hormonii numiţi T3 şi T4. Toate circuitele din organism au receptori pentru cei 2 hormoni.

Iodul din pânză freatică din România este redus. Estul ţării are cea mai mare carență. De aceea, sarea se iodeaza pentru România.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noi nu mai consumăm sare iodată românească, se consumă tot felul, sare din Himalaya, din Marea Ionică, de la Marea Moartă, care nu ne mai aduc o cantitate suficientă de iod. Avem nevoie de 100 de micrograme de iod. Cel mai simplu găsim în 5 grame de sare iodată. Pește oceanic trebuie să mănânci în fiecare zi 200-300 de grame. E foarte greu.”

Andreea Groza: „Ne referim la sarea iodata în România şi la un aport sub o linguriţă.”

Dr. Antonela Burlacu: „Da, sub o linguriță. Nu poţi să excluzi acest lucru e vital.”

Tiroida produce doi hormone - T3 şi T4. TSH este hormonul, care îi controlează. Analiza numită TSH arată ca tiroida produce ce trebuie, cât trebuie. Tiroida nu mai funcţionează normal, TSH creşte.

Dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog (mamografie): „Un TSH mai mare, hormonii rămân normal încă câteva luni de zile. Ultimul ghid spune că un TSH până la dublu care până la 10 nu trebuie tratat, pentru că el compensează.”

Dacă vă înfometaţi în cursul curelor de slăbire, hormonii tiroidieni devini inactivi. TIroida suferă şi nu veţi slăbi.

Dacă vă doriţi o sarcină, hormonii tiroidieni trebuie dozaţi în sânge. Înaintea sarcinii şi în timpul acesteia.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic tratament infertilitate: „Când zicem că avem o dereglare la nivel tiroidei. Este ca un lanț care dereglează alţi hormoni. Dacă avem un TSH mare, femeia respectivă nu poate să rămână însărcinată. Până la urmă dacă rămâne însărcinată, are un risc mare să piardă sarcina.”