De ce testele de salivă din școli sunt importante pentru epidemiologi
Facem calcule simple, ca să vedem de ce testele de salivă de la scoală contează pentru epidemiologi. Ne gândim că, într-o clasă, sunt 20-30 sau chiar 40 de copii.
Aceștia interacționează biologic cu tot tot atâtea familii. Haideți să ne uităm la aritmetica simplă.
Din 18 octombrie, scăderea numărului de infecții e lentă și progresivă. În acest context, testarea copiilor devine extrem de importantă. Testele din salivă sunt neinvazive. Ne explică vicepreședintele Societății Romane de Epidemiologie.
Dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „Trebuie să ne gândim că într-o clasă sunt 40 de copii. Care întâlnesc 40 de familii prin copilul care îi reprezintă acolo. Familiile care nu s-ar întâlni altfel. Părinții trebuie să promoveze testarea copilului și nu să se opună ei. Sigur că te intereaseaza la un copil și dacă e o simplă răceală sau o gripă să fi tratat la timp. Cu atât mai mult la o infecție Covid-19 te interesează că starea de sănătatea copilului tău să fie păstrată”.
Alături de teste este importantă vaccinarea în rândul copiilor.
România ar putea începe și vaccinarea celor între 5 și 11 ani, până la sfârșitul anului. Cu serul produs de Pfizer/Biontech. 1,2 milioane de copii, cu vârsta între 5 şi 11 ani, ar putea fi imunizaţi. O doză pentru copiii între 5 și 11 ani va fi doar o treime din doza administrată unui adult.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: „Când vorbim de o variantă virală cum e Delta ne trebuie un procent de vaccinare de 90% și e clar, dacă nu prindem toate grupele de vârstă, acest lucru nu va fi posibil”.
Două tipuri majore de teste sunt utilizate pentru a diagnostica infecția cu SARS-CoV-2: teste moleculare, cunoscute ca teste PCR. Și teste antigen. Le spunen teste rapide, cum sunt și cele din scoală. Fiecare detectează o parte diferită a virusului. Care sunt diferențele?
La testele PCR, după recoltarea secrețiilor, în laborator este amplificat materialului genetic. Chiar și o cantitate mică de gene de coronavirus din proba poate fi detectată. În laborator se reproduc un miliard de copii ale piesei originale.
Obținem astfel o precizie care se apropie de 100%. De aceea, testul PCR este standardul de aur pentru diagnosticarea SARS-CoV-2. Dar durează.
Testele rapide sau testele antigen sunt esențiale când vine vorba de un virus foarte contagios, cum e SARS-CoV-2. Antigenul este o substanță care determină organismul să producă un răspuns imunitar. Declanșează producția de anticorpi. Testele rapide folosesc anticorpi, fabricați în laborator, pentru a căuta SARS-CoV-2. Anticorpii din test se leagă de coronavirusul din secreții, pe banda de testare apar două linii.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, teste pcr, teste saliva, emilian popovici,
Dată publicare:
21-11-2021 10:54