De ce testele de salivă din școli sunt importante pentru epidemiologi
Facem calcule simple, ca să vedem de ce testele de salivă de la scoală contează pentru epidemiologi. Ne gândim că, într-o clasă, sunt 20-30 sau chiar 40 de copii.
Aceștia interacționează biologic cu tot tot atâtea familii. Haideți să ne uităm la aritmetica simplă.
Din 18 octombrie, scăderea numărului de infecții e lentă și progresivă. În acest context, testarea copiilor devine extrem de importantă. Testele din salivă sunt neinvazive. Ne explică vicepreședintele Societății Romane de Epidemiologie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „Trebuie să ne gândim că într-o clasă sunt 40 de copii. Care întâlnesc 40 de familii prin copilul care îi reprezintă acolo. Familiile care nu s-ar întâlni altfel. Părinții trebuie să promoveze testarea copilului și nu să se opună ei. Sigur că te intereaseaza la un copil și dacă e o simplă răceală sau o gripă să fi tratat la timp. Cu atât mai mult la o infecție Covid-19 te interesează că starea de sănătatea copilului tău să fie păstrată”.
Alături de teste este importantă vaccinarea în rândul copiilor.
România ar putea începe și vaccinarea celor între 5 și 11 ani, până la sfârșitul anului. Cu serul produs de Pfizer/Biontech. 1,2 milioane de copii, cu vârsta între 5 şi 11 ani, ar putea fi imunizaţi. O doză pentru copiii între 5 și 11 ani va fi doar o treime din doza administrată unui adult.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: „Când vorbim de o variantă virală cum e Delta ne trebuie un procent de vaccinare de 90% și e clar, dacă nu prindem toate grupele de vârstă, acest lucru nu va fi posibil”.
Două tipuri majore de teste sunt utilizate pentru a diagnostica infecția cu SARS-CoV-2: teste moleculare, cunoscute ca teste PCR. Și teste antigen. Le spunen teste rapide, cum sunt și cele din scoală. Fiecare detectează o parte diferită a virusului. Care sunt diferențele?
La testele PCR, după recoltarea secrețiilor, în laborator este amplificat materialului genetic. Chiar și o cantitate mică de gene de coronavirus din proba poate fi detectată. În laborator se reproduc un miliard de copii ale piesei originale.
Obținem astfel o precizie care se apropie de 100%. De aceea, testul PCR este standardul de aur pentru diagnosticarea SARS-CoV-2. Dar durează.
Testele rapide sau testele antigen sunt esențiale când vine vorba de un virus foarte contagios, cum e SARS-CoV-2. Antigenul este o substanță care determină organismul să producă un răspuns imunitar. Declanșează producția de anticorpi. Testele rapide folosesc anticorpi, fabricați în laborator, pentru a căuta SARS-CoV-2. Anticorpii din test se leagă de coronavirusul din secreții, pe banda de testare apar două linii.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, teste pcr, teste saliva, emilian popovici,
Dată publicare:
21-11-2021 10:54