De ce să nu consumăm sare în exces? Această recomandare are legătură chiar cu diabetul
De ce când îmi crește zahărul din sânge mi se recomandă mai puțin zahăr? Dar și mai puțină sare.
Această recomandare - mai puțină sare - are legătură chiar cu diabetul.
Mâncarea prăjită aduce direct în intestinul subţire cantități uriașe de factori așa numiți prooxidanți. Risc să apară în circulație LDL colesterol oxidat. Colesterol rău oxidat. Un fel de accident nuclear.
Zahărul mare din sânge, numit hiperglicemie, determină la rândul lui să apară în circulație așa numitul colesterol LDL glicat, adică lipicios. De asemenea - periculos.
Ce se întâmplă în cele două condiții biologice? Pe care am putea să le controlăm singuri. Cum? Limitând mâncarea prăjită. Și controlându-ne glicemia. Din 6 în 6 luni.
Ne uităm în vasele de sânge. Unde apare ateroscleroza. În contact direct cu sângele stă o foiță extrem de subțire, numită endoteliu. Ne explică membrul Academiei române, Anca Sima.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Se vede cumn LDL fie că e e normal sau oxidat intră prin endoteliu. Și începe să se depună aici. Aici sunt o sumedemie de celule macrofage, celule musculare netede care se încarcă cu acest cholesterol LDL, mai ales cu cel oxidat sau cu cel glicat.”
Celulele macrofage aparțin sistemului de apărare. Ar trebui să se încarce ca grăsime și să plece din vas. Dar se încarcă cu grăsimi și determină ele însele radicali liberi. Așa apare placa moale de colesterol din interiorul vaselor de sânge.
Prin sânge însă circulă și calciu, un element vital. De ce să nu consumăm sare în exces? Numim săruri atât calciu cât și sodiu, adică sarea. Care sunt legăturile?
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Tot din circulație și, de multe ori, odată cu LDL, părund molecule de calciu. Sunt favorizare de moleculele de sare, pentru că toate sărurile astea sunt într-un echilibru între ele. Cu cât sodiul, sarea e crescut intră şi calciul. Se leagă (calciul) de aceste depuneri lipidice, care sunt la început particule de LDL, după care se aglomereaz. Calciul ăsta se lipește de molecule de LDL oxidat sau glicat.”
Adică LDL colesterol lipicios, determinat de prea mult zahăr în sânge. Așa apare placa dură de calciu. Din vasele de sânge.