De ce nu este bine să începem ziua cu produse de patiserie și dulciuri. ”Noi credem că nu se întâmplă nimic”

×
Codul embed a fost copiat

Începeți ziua cu alimente diverse și nu doar cu produse de patiserie ori dulciuri. Aceasta, ca să vă protejați ficatul și pancreasul.

Cum începem ziua? Cu o infuzie de energie. Energia se ia din alimente diverse, nu doar din produse dulci. Dulciurile consumate zi de zi, chiar dimineața, sunt asociate cu grăsimile crescute în sânge.

Ne trezim. Miliarde de neuroni cer rapid, zahăr. Îl putem oferi imediat, prin ceva dulce. Dar costurile biologice sunt prea mari! Sau îl putem oferi lent, printr-o masă diversă.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar diabet și boli de nutriție: ”Foamea matinală ne arată ca am mâncat corect cu o zi înainte, dacă am mâncat însă târziu am un stomac încărcat, dacă e plin dimineața, normal, nu îmi este foame”.

Între creier, ficat, pancreas și intestin există legături perfecte. Le distrugem cu zahăr, mâncat să ne calmăm și să ne simțim mai bine. Cu prea multe calorii luate dintr-odată. Aflăm ce se întâmplă de fapt în corpul nostru de la Laura Iliescu, profesor universitar doctor.

Citește și
dulciuri
Pofta de dulce este strâns legată de traumele din copilărie. Mihaela Bilic: „Mergem cu această problemă la psiholog”

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: ”Noi credem că nu se întamplă nimic, ei, am mâncat o chiflă sau am mâncat o prăjitură, nu pățesc nimic, dar eu dau peste cap acest sistem endocrin și sistemul nervos cu hipotalamusul și nu mai reglează”.

Toate procesele anormale determină inflamație. Ne uităm la ficat.

Aici apar celule grase. Aceasta deoarece zahărul și grăsimile din hrană nu mai pot fi corect analizate de către acest organ. Agresiunea alimentară continuă. Un croisant dimineața, câțiva biscuiți, o bucățică de ciocolată. Următorul pas e inflamația din ficat.

Cei mai mulți calculi biliari sunt din colesterolul făcut de zahăr

Acum e momentul ca, în ficat, să se activează celule periculoase. Se numesc celule stelate. Celulele hepatice normale sunt înlocuite, treptat, cu celule stelate. Ficatul nu își mai îndeplinește funcția corect.

Prof. univ. dr. Laura iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: ”Se modifică tot și apare inflamația și apoi aceste celulă stelată migrează, are niște prelungiri, niste piciorușe, pentru că se secretă substanțe care o activează și, la rândul ei, secretă substațe care stimulează colagenul. Apare această fibroză, care pe piele este ca o cicatrice, dar în ficat se vede ca un nodul”.

Celulele stelate nu lasă tocmai ficatul - adică principala uzină de energie a organismului - să producă energie. Practic îi blochează toate funcțiile.

Suferă ficatul, suferă și vezicula biliară sau colecistul. Se umple cu grăsime. Apar calcului biliari. Cei mai mulți sunt calculi de colesterol. Au fost făcuți de zahăr toată ziua. Și bacteriile din intestin sunt depășite de prea multe doze de zahăr. Și devin vulnerabile în calea bacteriilor rele, patogene.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei
Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei

Majoritatea produselor din comerț conțin aditivi alimentari, în special cele ambalate, de la cerealele pentru micul dejun, până la dulciuri, produse de panificație și mâncare conservată sau gata de consum.

Pofta de dulce este strâns legată de traumele din copilărie. Mihaela Bilic: „Mergem cu această problemă la psiholog”
Pofta de dulce este strâns legată de traumele din copilărie. Mihaela Bilic: „Mergem cu această problemă la psiholog”

Iar am mâncat prea multe dulciuri pe ziua de azi. Pentru că am obosit, pentru că am fost stresați, pentru că n-am avut timp de o masă.

Ce au descoperit cercetătorii după ce au scanat creierul a 93 de femei. „Cred că toate au aceeași problemă”
Ce au descoperit cercetătorii după ce au scanat creierul a 93 de femei. „Cred că toate au aceeași problemă”

Depresia, singurătatea și izolarea socială ne determină să mâncăm mai mult și mai prost, iar cercetătorii americani au demonstrat că femeile sunt predispuse la o asemenea alimentație, bazată în special pe dulciuri și grăsimi.

De ce nu este bine să mâncăm dulciuri la cafeaua de dimineața. Costurile biologice sunt prea mari, spun medicii specialiști
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri la cafeaua de dimineața. Costurile biologice sunt prea mari, spun medicii specialiști

Cum începem ziua? Cu o infuzie de energie. O cafea plus un foietaj sau ceva dulciuri. Energia eliberată de zahăr e rapidă. Atenție! Vine la pachet cu o reacție acidă în tot organismul.

Românii cheltuie de trei ori mai mult pe dulciuri în decembrie, decât în restul anului. Care sunt cele mai căutate produse
Românii cheltuie de trei ori mai mult pe dulciuri în decembrie, decât în restul anului. Care sunt cele mai căutate produse

Toată lumea știe că cele mai bune dulciuri sunt cele preparate „ca la mama acasă”. Ingredientele pentru cozonaci și prăjituri trebuie să fie de cea mai bună calitate, mai ales pe masa de Crăciun.  

Recomandări
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

Cum a intrat psihiatrul arab cu mașina în mulțimea de la Magdeburg, deși târgul era înconjurat de blocuri de beton
Cum a intrat psihiatrul arab cu mașina în mulțimea de la Magdeburg, deși târgul era înconjurat de blocuri de beton

Cancelarul german Olaf Scholz a promis o "investigație completă și întreaga forță a legii", după atacul sângeros petrecut la târgul de Crăciun din orașul Magdeburg.  

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..