De ce ne plac atât de mult ciupercile. Pe lângă proprietățile remarcabile, pot fi consumate și fără restricții
Au doar 10 calorii la suta de grame. Și pot fi consumate fără restricții. Iar în perioada postului, ne pot ajuta să dăm jos kilogramele în plus. Vorbim despre ciuperci. Începe ”Doctor de bine”.
Când ești vegetarian sau ții post, ciupercile par a fi înlocuitorul perfect pentru carne. Se spune că sunt bogate în proteine și au gust de pui, dar nu e chiar așa.
Nu trebuie să uităm că ciupercile sunt legume, asta înseamnă peste 90% apă și doar urme de proteine și grăsimi. Spre deosebire de carne, care are proteine complete în proporție de 20-25%, în ciuperci avem 3-4% proteine și acelea incomplete.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cât despre gust, poate ciupercile champignons să aducă puțin a carne de pui.
Aveți nevoie de argumente nutriționale? Ei bine, ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B.
Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient (1mg/100g).
Conținutul bogat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Ciupercile champignons conțin mult seleniu, un oligoelement valoros împotriva cancerului de prostată. În asociere cu vitamina E dintr-o banală lingură de ulei, are efect antioxidant de neutralizare a toxinelor și radicalilor liberi.
Antibioticele din ciuperci distrug bacteriile
În ciuperci avem concentrația maximă de vitamine B de origine vegetală. 100g ciuperci acoperă 30-40% din D.Z.R de vitamina B3 și B5.
Substanțele antibiotice benefice din sporii ciupercilor inhibă și chiar distrug o serie de bacterii, stimulează activitatea globulelor albe din sânge și sporesc rezistența organismului la îmbolnăvire.
De ce ne plac așa mult ciupercile? Conțin acid glutamic, forma naturală a monoglutamatului de potasiu. Și când spunem glutamat spunem al cincilea gust, adică delicios și irezistibil.
Să nu uităm că și trufele sunt tot niște ciuperci cu proprietăți afrodisiace. De data asta mirosul este special, conține androstenol și crește atracția sexuală. Iar argumentul suprem l-am lăsat pentru final: ciupercile au doar 10 cal/100g, de consumat fără restricții de cantitate.