De ce medicii recomandă ca cei mici să ia contact cu animalele încă din primul an de viață
În comunitățile mari de copii circulă în această perioadă peste 200 de tipuri de așa numite rino-virusuri.
Produc virozele comune. Cum îi ajutăm în afară de mese, care conțin proteine complete din carne, ouă sau brănzeturi? Cu educația imunitară timpurie.
Câine ori pisică. Animaluțele vehiculează așa-numitele endo-toxine. Utile pentru sistemul imunitar uman.
Alegeri 2024
18:09
Cine preia frâiele PNL după demisia lui Nicolae Ciucă. Varianta-surpriză avansată de liberali
18:02
Pentru ce au votat, de fapt, românii din diaspora la alegerile prezidențiale. Câți s-au prezentat la vot
18:01
A „stat sub radar” și a „păcălit” sondajele. Cum era cotat Călin Georgescu în urmă cu o lună
17:52
S-a încheiat numărarea voturilor din diaspora. Cum arată rezultatele oficiale
Dr. Brândusa Petruțescu, medic primar alergolog: Sunt toxine din interiorul bacteriilor, care venite în contact cu sitemul imuntar declanșează un răspuns benefic al sistemului imunitar, este opus celui pathologic din bolile alergice. E bine copiii să vină în contact cu animăluțele. Și aceasta din primul an de viață al copilului. Animăluțele sunt o parte din educația imunitară.
Prof. univ. dr. Veronica Lazar Facultatea de Biologie: Știti obiceiurile lor de a-și pune jucăriile la gură, de a le împrumuta, de a mânca din aceeși farfurie, se pare că acești copii care au mai multi frați au un sistem imunitar mai bine reglat.
Odată ce veniți acasă, va spalați pe mâini. În mediul casnic, copiii au nevoie să intre în contact cu toate bacteriile din mediu. Își construiesc astfel, corect, sistemul imunitar.
În mediul casnic, peste tot trebuie să existe bacterii și toxinele acestora. Bacteriile, organisme vii, sunt degradate în mediu. Rămân însă mai multă vreme toxinele acestora. Sunt citite de sistemul imunitar uman permanent. Și e bine!
Când sunt introduse în organism prin respirație ori prin digestie declașeaza un răspuns imunologic normal. De fapt, țin ocupat sistemul imunitar și impiedică răspunsuri aberante de tipul alergiilor ori de tipul bolilor auto-imune.
Aceste microorganisme fac însa și imuno-reglare. Produc așa-numitele cytokine.
Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de biologie: Unele cu efect pro-inflamator, altele cu efect anti-inflamator. Dacă sunt echilibrate, e bine, omul e sănătos.
Pandemia ne-a arătat că important este să avem un sistem imunitar perfect echilibrat! Nici slab, dar nici cu reacții exagerate. Acesta deoarece reacțiile exagerate - știm deja de furtuna de citokine sau furtuna de inflamație - determină răspunsuri aberante în infecții.