Cum se formează cel mai ușor un cheag de sânge în venele picioarelor. Principalul factor negativ
Ce ne deshidratează cel mai tare și cu impact asupra venelor? Fumatul.
Fumăm, mergem mult cu mașina, nu bem suficientă apă. Tocmai am descris condițiile prin care se formează, cel mai ușor, un cheag de sânge în venele picioarelor.
Cum deshidratează alcoolul organismul, la fel ne deshidratează și fumatul. În interiorul venelor, vasele care transportă sânge neoxigenat spre inimă, acțiunea fumatului nu se reduce doar la deshidratare.
Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „La vene, irită endoteliul venos, se produce o inflamație a endoteliul, duce la apariția de tromboze prin deshidratare și scăderea fluxului”.
Deshidratarea continuă, produsă de fumat, înseamnă că sângele circulă mai încet. Crește vâscozitatea acestuia. Crește riscul să facem cheguri.
Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Tromboza înseamnă apariția unor cheaguri de sânge într-un sistem venos profund. De cele mai mutle ori la picioare. Un membru de umflă foarte mult. E clar de o tulburare circulatorie, ecografia pune repede un diagnostic”.
Tratamentul se poate face în orice sistem de urgență. Și înseamnă medicamente anti-coagulante. Studiile arată însă că 50% dintre pacienții care au un episod acut, vor suferi de sindrom post-trombotic. Cheagul din vene se micșorează, dar rămâne un rest lipit de peretele venei.
Prin radiologie intervențională, cheagul de sânge se dizolvă accelerat.
Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Se traversează vasul de sânge cu un cateter special care seamănă cu un fluier are multe gaurele și se injectea un agent care dizolvă cheagul din interior”.
Fluxul de sânge revine la normal. Ulterior, devine obligatorie mișcarea zilnică. Cel puțin 5.000 de pași. De fapt, pentru fiecare dintre noi mișcarea este vitală.
La nivelul gambei avem 7 vene principale. Dacă contractăm mușchii - urcăm scările, mergem pe bicicletă, mergem pe jos în ritm alert - presăm venele. Și ajutăm sângele să circule împotriva gravitației.
Sângele neoxigenat urcă spre inimă. Dar venele, prin care circulă, nu au o pompă, cum e inima, să împingă sângele. Își iau puterea din altă sursă. Din mușchi. De aceea, au nevoie de mișcare zilnic. În lipsa mișcării, e ușor ca sângele să stagneze în vene.
Trombocite, așa se numesc celulele din sânge care realizează coagularea. Nici lor nu le place să stați pe scaun. Ore în șir. În picioare, ore în șir. Acest comportament e amplificat de fumat.
Să stați înseamnă să lăsați trombocitele să facă cheaguri. Acesta e mecanismul trombozei venoase. Adică al cheagurilor de sânge din vene.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sange, sanatate, fumat, myimpact,
Dată publicare:
03-03-2024 10:14