Cum să te lași de fumat, cu rețetă. Diferențele dintre medicamentele prescrise de medic și vapatul
Ne putem lăsa de fumat cu medicamente cu nicotină. Aceasta deoarece cantitatea controlată de nicotină elimină efectele sevrajului la tutun.
Plasturi cu nicotină, gumă cu nicotină, medicamente cu nicotină, într-un cuvânt. Se iau la recomandarea medicului pneumolog și vă ajută să vă lăsați de fumat pentru că exclud efectele sevrajului la tutun. Adică nu o să vă simțiți rău pentru că nu fumați.
Doza de nicotină face diferența între medicamente și drogul pe care îl reprezintă ţigările tradiționale ori țigările care se vapează. Facem analiza.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Sunt întrebată de ce produsele cu nicotină sunt toxice și medicamentele cu nicotină nu sunt toxice. În primul rând, medicamentele nu sunt inhalate, deci nicotina nu ajunge repede la creier ca să își facă repede efectul de drog, iar medicamentele sunt testate pentru eficiență. Pe când produsele cu tutun sunt testate ca să producă dependență cât mai mare, cât mai repede, și și dea senzația că ne simțim bine.”
În prezent, avem pe piață ţigări care arată ca medicamentele.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Au apărut pe piață astfel de produse care se folosesc sublingual ca și produsele medicamentoase, adică guma cu nicotină. Diferența e că guma cu nicotină, adică medicamentul, e testat, are concentrație mică de nicotină, care nu produce dependență. Pe când acest produs nu este tastat nici pentru siguranță, nici pentru efectul de drog.
Pliculețul cu nicotină - rostul lui este de a menține dependența, exact ce se obține din nicotina inhalată din produsele de vapat sau de fumat.”
Vreți să vă lăsați de fumat? Medicul pneumolog vă dă rețetă cu medicamente, care au concentrația de nicotină gândită să elimine efectele sevrajului la nicotină. Așa începe renunțarea la fumat. Nicotina, în concentrație de drog, găsim și în țigările tradiționale, și în pliculețele cu nicotină. Și în ţigările, care se vapează, din păcate, și în spații închise.
Substanța întră direct în sânge, indiferent dacă e fumată, vapată sau ținută în contact cu mucoasa orală, așa cum se întâmplă în cazul celor mai noi produse cu nicotină. Odată ce o găsim în sânge, va veni în contact cu partea internă a arterelor, adică a vaselor, care duc sânge oxigenat de la inimă la țesuturi.
Dr. Iulian Călin, medic primar cardiolog: „Atacă direct interiorul vaselor de sânge, interiorul arterelor. Pentru că sunt foarte acizi. În peretele arterial, stratul se numește intimă, apar fisuri. În aceste fisuri, intră produșii de degradare din fumat și colesterolul. În acest strat, numit intimă, nu trebuie să intre nimic! Dacă intră, sistemul imunitar vine să apere și să scoată substanțele, care nu au ce să caute acolo. Apare inflamația, care e, de fapt, o reacție de apărare. Dar inflamația devine cronică și face și… mai mult rău. Adică va bloca vasul și acesta e infarctul de miocard!”