OMS cere guvernelor să interzică țigările electronice minorilor. Nu sunt dovezi că ajută la eliminarea dependenței de fumat
Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă guvernele din întreaga lume să interzică țigările electronice pentru vapare cu arome și să reducă, de asemenea, concentrația de nicotină.
Experții prestigioasei instituții avertizează că aceste țigări sunt cancerigene și pot afecta sănătatea inimii, a plămânilor și dezvoltarea creierului. În România, există două inițiative legislative care interzic vânzarea acestora către minori, dar parlamentarii nu au dat încă un vot final.
Potrivit World Vision, vârsta medie la care tinerii din România încearcă prima dată o țigară sau un dispozitiv pentru vapare este de 13 ani. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că adolescenții, influențați de marketingul agresiv al celor care le produc, dar și de mirosul și gustul lor, sunt cel mai adesea prinși în capcană. Foarte repede pot deveni dependenți de nicotină.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Mihai Copăceanu, psiholog dependențe: „Tinerii nu prea recunosc că sunt dependenți, sunt părinții cei care îi aduc prima dată la terapie și după câteva ședințe în care discutăm, își dau seama că de fapt în fiecare zi fumează, sunt nerăbdători să fumeze, sunt încântați să fumeze, și agitați, nervoși atunci când nu fumează.”
Deși aceste dispozitive sunt comercializate drept instrumente prin care se poate renunța la fumat, nu există dovezi în acest sens. Dimpotrivă, tinerii care utilizează țigări electronice pot ajunge să fumeze de trei ori mai mult, potrivit unor studii.
Chiar dacă se consideră că aceste țigări electronice sunt mai puțin nocive decât țigările clasice, medicii avertizează că efectele în timp pot fi la fel de grave, iar cei care folosesc aceste dispozitive se pot alege cu boli grave ale sistemului pulmonar, ale sistemului cardiovascular sau cu diferite tipuri de cancer.
Magdalena Ciobanu, medic pneumolog: „Primul organ afectat este plămânul, deoarece în bronhii ajung atât vaporii, cât și substanțele cu rol iritant, iar primele semne sunt reprezentate de tuse, de o tuse cu expectorație, și mai ales în acest antotimp rece, de o frecvență mai mare a infecțiilor respiratorii.”
Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă, de asemenea, la aplicarea unor măsuri drastice precum impunerea unor taxe mai mari și interzicerea utilizării acestor țigări în locuri publice.
În România, țigările electronice sunt permise și comercializate în mod agresiv tinerilor. În prezent, două inițiative legislative care interzic vânzarea acestora către minori sunt în procedură parlamentară de mai multe luni, fără ca aleșii să fi dat un vot final în privința lor. Până acum, doar 34 de țări au interzis vânzarea țigărilor electronice, în timp ce 88 de țări nu au măcar o vârstă minimă de la care acestea pot fi cumpărate, iar 74 de țări nu au nicio reglementare în vigoare pentru aceste produse dăunătoare.