Cum să respectăm postul Crăciunului cu un preparat delicios de Moș Nicolae. Sugestia pe care o oferă Mihaela Bilic
Ce mâncăm de Moș Nicolae, ca să respectăm și postul Crăciunului? Nutriționistul Mihaela Bilic prezintă la „Doctor de bine”, o variantă plină de proteine și cu doar 85 de calorii la suta de grame.
De Moș Nicolae primim cadouri și dezlegare la pește. Știm că este sănătos să consumăm pește de minim 2 ori/săptămână, însă în practică nici 10% din populație nu atinge acest obiectiv.
Dăm vina pe faptul că este dificil să găsim pește proaspăt, că este complicat de gătit, că are oase, că umplem casa de miros.
Nutriționistul Mihaela Bilic are o propunere: în loc de pește, puteți mânca creveți, e o soluție ușoară și rapidă de a include produsele marine în dietă. Sunt congelați, deja curățați și pot fi gătiți în câteva minute.
Beneficiile nutriționale fac din creveți un super-aliment, un concentrat de proteine și minerale cu putere sațiogenă maximă și fără riscuri pentru siluetă.
Cu alte cuvinte, creveții sunt hrănitori, dar nu îngrașă, hiperproteici și hipocalorici în același timp. Pentru numai 85 cal/100g, avem 20 g proteine de cea mai înaltă calitate, grăsimi sub 1 g și nicio urmă de carbohidrați. În plus, conțin din belșug vitamina B12 și acid folic cu efect antianemic, 1 mg fier, 1 mg zinc, 50% din doza zilnică de seleniu și mult iod.
La capitolul surse de proteine, creveții sunt la fel de valoroși precum carnea și peștele. Însă, la capitolul minerale, sunt net superiori, pentru că aduc tot ce e mai bun din mare: iodul este esențial pentru accelerarea metabolismului și funcționarea optimă a tiroidei, iar zincul crește imunitatea și reglează funcția sexuală la bărbați, de unde și efectul afrodisiac. Iar pentru cei care vor să fie în formă, creveții sunt alimentul ideal pentru creșterea masei musculare.
Nici conținutul crescut de colesterol nu trebuie să vă sperie, combinația miraculoasă de nutrienți din creveți are efect pozitiv asupra profilului lipidic.
O dietă bogată în colesterol, adică 600 mg provenite din 300 g creveți/zi, produce o creștere a LDL colesterol cu 7%, dar și o creștere a HDL – fracția bună de colesterol – cu 12%!
În concluzie, prezența creveților în alimentație are un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge și, în plus, scade cu 13% nivelul de trigliceride. La o analiză mai atentă, se pare că avem în creveți un nou câștigător la categoria super-alimente.
Din punct de vedere estetic, creveții arată bine în farfurie, conțin un pigment din familia carotenoizilor cu efect antioxidant și antiinflamator cât să vedem viața în roz.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, mihaela bilic, mos nicolae, creveti,
Dată publicare:
06-12-2024 10:15