Operația laser pentru dioptrii. Ce presupune corecția personalizată pentru fiecare ochi
În prezent, cea mai modernă metodă de corecție pentru dioptrii este operația laser. Se face diferit la fiecare ochi, în lentila exterioară numită cornee.
O dată pe an, control oftalmologic, ne spun medicii. Aceasta deoarece putem avea nevoie de dioptrii la orice vârstă. După 40 de ani, toți oameni au sigur dioptrii - pentru că asta e fiziologia umană. Dacă aveți diabet, mergeți la control oftalmologic complet, în care intră și așa numitul fund de ochi.
Cristalinul se bombează ori se aplatizează când avem nevoie să vedem la apropiere sau la distanță. Nu reușește să se adapteze perfect, odată ce am împlinit 40 de ani. Se întâmplă fiecărui om, nu vorbim despre o boală. Cea mai simplă corecție înseamnă ochelari.
Cea mai modernă corecție este o operație laser, făcută diferit fiecărui ochi. Se face însă în lentila exterioară a ochilor, numită cornee, care e modificată cu laserul. Ne explică medicul primar oftalmolog
Mihaela Simion, medic priamr oftalmolog: „Funcționează la nivelul corneei, la nivelul de aici, creează profiluri diferite ale ochilor, ochiul dominant are profil special să vadă la distanță, iar la ochiul non-dominant să aibă profunzime, pentru distanța intermediară și de aproape. Noi trebuie să aducem imagine la nivelul retinei, cu care ochiul preia informația și o transmite creierului”.
Un ochi va vedea bine la distanță, unul la apropiere și intermediar - spre exemplu la un ecran. Creierul se adaptează și învață să vadă bine atât la distanță cât și la apropiere. Ochiul dominant însă va vedea doar la distanță, ochiul non-dominant doar la apropiere.
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: „Pacientul trebuie să înțeleagă să nu își testeze ochii - cum vede cu fiecare și să compare ochii dacă se uită la distanță. Ochiul drept să zicem că e dominant și vede doar la distanță și ochiul stâng nu vede deloc la distanță, doar la apropiere”.
În unele cazuri, se schimbă însă cristalinul, lentila din interiorul ochiului - pentru corectare vederii. Testarea obiectivă a vederii se face o dată pe an, din copilărie.
Testarea obiectivă a întregului ochi se fac obligatoriu dacă aveți diabet. Această boală începe cu rezistanța la insulină. Puneți câteva kilograme în plus. Simultan, ușițe din celule se zaharisesc. Și nu mai lasă insulina să transporte bine zahărul din sânge - în celule. În acest moment, deși kilogramele în plus există, glicemia e normală și păcălește:
Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Ai puțină burtică, te ingrași și ți se pare că tu ești o excepție, uite, ție nu-ți crește glicemia. Da, dar noi am urmărit pe mulți ani, nu am întâlnit cazuri, care să nu sfârșească în diabet”.
Ne uităm și la vasele extrem de mici din retină. În diabet, o parte din globulele roșii din sânge trec de aceste vase și se localizează în structura retinei. Apar hemoragii în retină.
Acestea determină scăderea acuității vizuale. În același timp, vasele furnizează o cantitate mică de oxigen. De aceea, se face regulat investigația numită fund de ochi, cea care privește retina.