Cum ne ajută sistemul imunitar exercițiile fizice, în special cele de forță, să luptăm împotriva bacteriilor intestinale

×
Codul embed a fost copiat

Se numesc miokine și sunt substanțe produse de sistemul imunitar, când facem exerciții de forță. Odată produse, reglează inclusiv bacteriile prezente în intestin.

Exercițiile de forță devin astfel de ajutor, așa cum sunt probioticele. Vedem cea mai spectaculoasă relație dintre mușchi și sistemul imunitar.

Vedem axa creier - intestin. Cel mai lung nerv din organism, nervul vag, trimite la creier informații din intestin. Prin neuro-transmițători. 90% dintre neuro-transmițători se secretă în colon. Spre exemplu, serotonina, care îi spune creierului că suntem bine.

Găsim și axa intestin - mușchi. Mușchii influențează bacteriile din intestin. Masa musculară sănătoasă e lipsită de grăsime. Se menține sănătoasă prin exerciții de forță. Ne explică medicul gastroenterolog, Roxana Voica.

Dr. Roxana Voica, medic gastroenterolog: „Mișcarea de rezistență, adică ridicări de greutăți, care să ne facă sinteză de masă musculară, nu neapărat hipertrofie musculară, ci sinteză corectă de masă musculară, ne impactează în mod direct bacteriile.

Citește și
doctor de bine
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine

Când faci contracție musculară, se descarcă substanțe, care se numesc miokine. Miokinele se duc la nivel intestinal și impactează această diversitate, face ca acel mediu al bacteriilor să fie bun și să apară o diversitate mai mare a bacteriilor”.

Datorită acestor miokine, mușchii devin astfel parte din sistemul imunitar. Ne explică membra Academiei Române, Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Universitatea din București: „Sunt implicate inclusiv în reglarea răspunsului imun. În reglarea citokinelor pro și anti-inflamatorii. Și activarea celulei musculare în sine ajută reglarea răspunsului imun”.

Studiile arată că la două luni după ce am început un program de sport în care ridicăm greutăți de 2-3 ori pe săptămână, găsim o diversitate uriașă a bacteriilor din intestin, și tocmai această diversitate face un mediu sănătos în colon, și împiedică astfel inflamația cronică.

Plante condimentare diferite puse în fiecare farfurie – și așa mărim diversitatea bacteriilor din intestin. Condimentele conțin fibre:

Dr. Roxana Voica, medic gastroenterolog: „Ele sunt hrană pentru bacterii și metabolizate de aceste bacterii. Cu cât dăm mai multe fibre, mai diverse, din plante mai diverse, cu atât bacteriile vor fi mai diverse. Imaginați-vă o mini farmacie pe care o fac aceste bacterii, odată ce fermentează aceste fibre. Un ardei gras roșu, unul verde și unul galben o să facă lucruri diferite la nivel microbiomului”.

Pe lângă diversitatea vegetalelor din farfurie, alimentele fermentate – lactate, borș, murături în sare – vin cu bacterii vii, dar cu puține specii. Lactobacili și bifido-bacterii găsim preponderent. Aceleași pe care le luăm și din capsulele cu probiotice. Ce fac?

Dr. Roxana Voica, medic gastroenterolog: „Iaurtul nu este prin el însuși un probiotic excepțional în comparație cu kefirul. Ce face iaurtul? Acești produși de fermentație la nivelul intestinului optimizează mediul înconjurător, ca bacteriile pe care le avem deja să aibă un mediu bun și să se înmulțească cele bune”.

Colonul va rămâne astfel integru, iar eventualii microbi nu trec în circulația generală. Dacă ar fi permeabil, apare inflamația cronică. De la inflamație cronică încep toate bolile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Cât alcool este prea mult de Sărbători. Un doctor explică dacă e mai bine să bem mult deodată sau la intervale de timp
Cât alcool este prea mult de Sărbători. Un doctor explică dacă e mai bine să bem mult deodată sau la intervale de timp

Sărbătorile au sosit, iar odată cu ele și petrecerile, orele de socializare și alte întâlniri care, de obicei, oferă o abundență de cocktailuri, bere și vin.

Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine

În interiorul inimii găsim niște „ușițe” prin care trece sângele, numite valve. Acestea trebuie investigate anual, prin ecografie. Una dintre acestea e cea mai afectată de trecerea inevitabilă a timpului.  

Cum scăpăm de grăsimea inestetică și dăunătoare de pe abdomen. Explicațiile medicilor, la Doctor de Bine
Cum scăpăm de grăsimea inestetică și dăunătoare de pe abdomen. Explicațiile medicilor, la Doctor de Bine

Grăsimea de pe abdomen nu e doar inestetică, ci și dăunătoare. Atunci, cum facem să nu acumulăm prea multă? Și dacă totuși se întâmplă, apelăm la medicul estetician ori la nutriționist?  

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev
Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev

Forțele Armate ale Ucrainei își modernizează rapid artileria și rachetele, combinând arme occidentale și sisteme produse local, potrivit colonelului Andriy Zhuravlev, adjunctul șefului de stat major al Armatei.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.