Situaţiile în care se poate face rapel cu alt tip de vaccin anti-COVID

vaccin coronavirus
Getty

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea Împotriva COVID (CNCAV) precizează că în situaţii speciale, la administrarea celei de a doua doze de vaccin este permisă utilizarea unui alt tip de ser decât la prima doză. 

De asemenea, reaminteşte că vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenţionează să rămână însărcinate, scrie News.ro. 

Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării anti-COVID a completat prevederile referitoare la vaccinarea în situaţii speciale, cu recomandări care să vină în sprijinul persoanelor vaccinate cu prima doză şi care ulterior, din motive medicale, nu au finalizat schema de vaccinare.

Potrivit Comitetului, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, faţă de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical ( bilet de externare, scrisoare medicală, adeverinţă medicală) şi asumată de un medic cu drept de liberă practică, iar în acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, ataşată formularului de triaj medical şi pacientul va semna consimţământul informat.

În cazul gravidelor sau al femeilor care alăptează, CNCAV aminteşte că ”vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenţionează să rămână însărcinate”, iar femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi administrate pe teritoriul naţional.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării anti-COVID precizează că este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu acelaşi tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA, dar că pot exista, însă, şi situaţii speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită:

Efectele adverse pentru fiecare tip de vaccin sunt: Pfizer BioNTech: - Şoc anafilactic; Miocardită/pericardită; Moderna: - Şoc anafilactic; • Miocardită/pericardită; vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) - Şoc anafilactic; • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST); • Sindrom de extravazare capilară .

”Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Naţional de Vaccinare (PNV) destinat copiilor şi grupelor populaţionale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care deţin autorizaţie de punere pe piaţă în România. Administrarea acestora se poate realiza în depline condiţii de siguranţă, atât persoanelor care au primit doza 1, cât şi doza 2 de vaccin anti COVID-19”, precizează CNCAV.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit
Boala care se răspândește tot mai rapid pe un întreg continent. Numărul cazurilor a explodat. Peste 1.800 de oameni au murit

Oficialii din domeniul sănătății lansează un avertisment referitor la o boală care răspândește tot mai rapid pe un întreg continent.

Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”
Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”

Au apărut primele rezultate în cazul anchetelor deschise la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional
Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional"

O tulpină mutant de variola maimuței cu „nou potențial pandemic" a fost descoperită într-un mic oraș din Republica Democrată Congo. Noua variantă de virus este descendentă a variantei inițiale, dar este mult mai infecțioasă și mai greu de depistat prin te

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.