Controlul senzației de foame. Tratamentul pentru lupta cu kilogramele în plus
Senzori din stomac spun creierului „dă-mi mâncare”. Prin intervenții pe acești senzori poate fi controlată senzația disperată de foame.
Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională: „Este o intervenție nouă și sperăm salvatoare pentru persoanele disperate de kilogramele în plus. O alimentație moderată caloric cu toate grupele alimentare este esențială”.
Ce fac cu senzația de foame care îmi spune să rup frigiderul?
Dr. Rareș Nechifor: „La nivelul stomacului, în partea de sus a stomacului, există o zonă responsabilă de grelină, un hormon care dă senzația de foame. Cu cât avem mai multă grelină în sânge cu atât senzația de foame devine una puternică”.
Cum puteți să moderați nivelul acestui hormon și implicit senzația disperată de foame?
Dr. Rareș Nechifor: „Navigăm printr-un vas de sânge, ajungem printr-o arteră de la nivelul brațului în artera gastrică stângă, în ramurile care alimentează zona din stomac care produce hormonul grelină. Limităm fluxul de sânge pentru că astupăm arterele mici cu particule inerte. Celulele stomacului vor produce mai puțină grelină. Nu producem o stricăciune în peretele stomacului”.
Cum să traducem intervenția în privința senzației de foame?
Dr. Rareș Nechifor: „Nu mai simțim senzația uriașă de foame și incontrolabilă. Ne limităm la mai puțină mâncare”.
Pot să învăt cum să mănânc corect?
Dr. Rareș Nechifor: „Ceea ce ne dorim nu este să schimbăm ceva anatomic în corp, ci să schimbăm ceva în cap. Cu o senzație ușoară de foame. E infinit mai ușor să înveți să mănânci puțin și divers”.