Colesterolul ne poate ajuta să ne protejăm arterele. Ce valori trebuie să aibă la femei și la bărbați
Facem un experiment. Măsurăm colesterolul bun, numit HDL, înainte de o activitate fizică intensă. Dar și la finalul acesteia. Și constatăm că acesta crește.
Este dovada că HDL colesterol este activat de mișcare. Ca să îi creșteți valoarea și să vă protejați arterele, nu există medicamente.
Niște sfere, care circulă în sânge - acestea împiedică vasele de sânge, numite artere, să se înfunde. Adică să sufere de ateroscleroză.
Colesterolul rău, numit LDL, se duce aproape de celulele interne ale vaselor. E preluat de acestea. Și face depozite. Adică ateroscleroză.
Colesterolul bun, HDL, vine în apropierea acestor celule. Și are o acțiune diametral opusă.
„Colesterolul HDL vine lângă celule, nu intră în ele și preia colesterolul în exces, care există în membranele celulei, se duce și o dă ficatului. În multe cazuri, chiar formează extragerea colesterolului din celule”, explică dr. Anca Sima, expert în lipide.
Face acest circuit perfect, dacă este în cantitate suficientă. Îl vedeți pe buletinul de analize. La bărbați – trebuie să fie peste 40. La femei - peste 46. În cazul acestor valori și peste, sunteți în protecție cardio-vasculară. Nu e bine însă să scadă.
Mai mult, HDL colesterol are particule anti-oxidante, dar și anti-inflamatoare. Alți factori importanți de protecție ai vaselor.
Aceste sfere, asemenea altor componente din sânge, vor mișcare. Sunt dependente, de fapt, de mișcare. Ca să își crească numărul, deci să crească protecția cardiovasculară.
Și, din nou, e la picioarele noastre, la propriu, să nu facem depozite periculoase de grăsime în vasele de sânge. Acestea determină și infarctul, și accidentul vascular cerebral.