Cheia dezvoltării musculare. Momentul ideal de a începe antrenamentele fizice și de ce nu avem rezultate
La 18 ani, apar receptorii de testosteron în mușchi. Este momentul potrivit pentru exercițiile de forță, iar momentul potrivit va rămâne toată viața.
Mușchii mari, bine reprezentați, amplifică nu doar aspectul, ci și speranța de viață.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Băieții de 14-15 ani, în plin salt de creștere pubertară și care se duc la sală și încearcă să își construiască mușchi, nu vor reuși, deoarece nu au receptorii pregătiți să preia testosteronul. Testosteronul reprezintă cheia, receptorii din mușchi - broasca. La 17-18 ani, acest sistem funcționează maxim la nivel muscular și exercițiile de forță plus mesele corecte dezvoltă optim mușchii - biceps, triceps, deltoid.”
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
La 18 ani, e momentul ideal pentru exercițiile de forță. Vorbim și de băieți, dar și de fete. Forță plus proteine complete în hrană - doar așa ne menținem mușchii toată viața. Iar de cantitatea și calitatea acestora depinde speranța de viață.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Cu cât ai mai mulți mușchi și mai puțină grăsime, cu atât ești mai tânăr metabolic. Îți prelungești viața și viața independentă.”
Proteinele din carne, pește, ouă, lactate se numesc proteine complete. În lipsă, apare malnutriția.
Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Malnutriția, nutriția proastă, nu înseamnă că slăbești, ci că în interior, celulele și țesuturile nu mai primesc ce au nevoie. Malnutriția este un important factor pentru moarte. Malnutriția nu e neapărat ceva ce se vede cu ochiul liber. Poți să ai malnutriție, fără să fii piele și os.”
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Dacă nu mănânci proteine corespunzător, trebuie să mănânci altceva și te îngrași, ai mai multă grăsime, iar mușchii se atrofiază și suntem cotropiți de grăsime.”
1 gram de proteine, de origine animală, per kilogram corp – pentru un adult sănătos. În fiecare zi. Spre exemplu, pentru un adult de 70 de kilograme – 70 de grame zilnic de proteine. 7 grame de proteine găsim într-un ou, 22 de grame de proteine - într-o felie de carne sau de pește. Și, din nou, exerciții de forță, toată viața.
După ce facem exerciții și doare, am produs acid lactic. Acidul lactic înseamnă febră musculară. Dar tocmai din această substanță producem, din nou, glucoză, adică energie. Cu o condiție. Dor mușchii spatelui? Antrenăm alți mușchi din organism. Acidul lactic, care e deja acumulat, iese și reintră în circuitul de formare al glucozei.