Ce sunt manifestările obsesiv compulsive la copii și de ce micuții au nevoie de terapie comportamentală
Se spală obsesiv pe mâini, verifică de câteva ori dacă a închis ușa și dacă și-a făcut ghiozdanul. În cazul copiilor, sunt manifestări obsesiv compulsive și au nevoie de terapia comportamentală.
Dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică, INSMC: „Noi spunem c„ anxietatea apare când nu putem să controlăm mediul exterior. În tulburarea obsesiv-compulsivă, oamenii dezvoltă diferite ritualuri comportamente în care nevoia de a te spăla pe mâini să nu te contamineze, să nu iei o boală care ar putea să-ți fie fatală.”
Aceste manifestări apar din copilărie. Spre exemplu, vorbim despre copii care verifică de multe ori dacă au apă în ghiozdan, dacă au închis ușa, dacă au cheia la ei, dacă au tot ce le trebuie în penar.
Verificarea obsesivă face parte din manifestările compulsive. Și are nevoie de terapie comportamentală.
Dr. Carmen Trutescu, medic primar psihiatrie pediatrică, INSMC: „Dacă nu intervenim avem mai departe de a face cu un adult anxios, evitant care va prefera să rămână singur-singur, să nu fie văzut, oamenii să nu se uite la el.”
Să aibă parte de atenție înseamnă insecuritate. Vorbim astfel de afectarea dramatică a calității vieții.
Dacă vedeți aceste verificari obsesive, nu grăbiți copilul. Hai odată că nu mai ajungi la școală!
Pentru că grăbindu-l, nu faceți altceva decât să îi măriți anxietatea.
Dr. Irene Davidescu, medic psihiatru, spitalul Colentina: „Vă grăbiți, produceți adrenalină. Acestă adrenalină crește nivelul de catecolamine din organism care sunt anxiogene, adică putem să ajungem la anxietate, anxietate poate mima orice simptom. Nu e nicio rușine acum să ai o tulburare de anxietate.”
La vârstă mică, terapia comportamentală dă cele mai bune rezultate. Pentru toată viața ulterioară.