Ce se întâmplă cu ficatul nostru atunci când nu mâncăm sau când mâncăm prea mult

×
Codul embed a fost copiat

Ne apropiem de sărbători îmbelșugate. Și nu ne putem abține să nu facem puțină fiziologie. Care e legătura între ficat - pancreas - și multă mâncare? Una strânsă.

Ne uităm imediat la complicatele circuite din organismul uman. Ca să înțelegem ce face, de fapt, excesul.

Glucoza sau zahărul din sânge. Provine din două surse majore: alimentele consumate. Și producția proprie a ficatului. Ficatul stochează și produce glucoză.

Când nivelul de glucoză din sânge scade – spre exemplu atunci când nu ați mâncat de ceva timp - ficatul ia din depozitele proprii și aruncă în sânge glucoză. Ca să mențină nivelul din sânge la o valoare normală.

Prea multă mâncare. Repetat. Ficatul începe să acumuleze și grăsime. Ce se întâmplă, în timp? Insulele de grăsime iau locul celulelor funcționale!

Inflamația se vede în timp, în primul rând ficatul își schimbă ecogenitate culoare albicioasă. Pe termen lung duce la inflamație, apoi fibroză și intră în stadiul final - ciroză. De aceea există pacienți care vin foarte târziu la doctor. Ei nu simt nimic, iar momentul în care încep să simtă modificări în starea lor de sănătate e un moment avansat, chiar cu ciroză hepatică. Controlul de rutină e foarte important. Nu ne doare, nu simțim nimic decât poate o ușoară astenie. O ecografie făcută anual, ecografie abdominală cu un bilanț biologic, analize de sânge recoltate an de an și cu o dietă”, a explicat dr. Gabriela Smira, medic primar în medicină internă.

Pancreasul secretă hormonul insulină și îl aruncă în fluxul sanguin. Insulina circulă și ajută zahărul din sânge să pătrundă în celule, situație normală. Odată pătruns, scade, fiziologic, cantitatea de zahăr din sânge.

Ficatul gras, stadiul inițial. Grăsimea nu rămâne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină. Și le distrug. De aceea, ficatul gras se asociază și cu diabetul.

Și ne uităm spre grăsimea, care circulă normal în sânge. Găsim colesterol și trigliceride. Ce face prea mult zahăr în sânge? Un fenomen ciudat în privința grăsimilor.

Cantitatea crescută de zahăr, de glucide în sânge afectează cărăușii de colestererol. Intră mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii e mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crescut”, a explicat acad. prof. dr. Maya Simionescu, Institutul de Patologie Celulară.

Zahărul crescut în sânge atrage așadar grăsimea, care circulă în sânge, în mod normal. Și o face să se depună.

Excesul de insulină acționează, simultan, că un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge. Odată îngroșate, atrag și mai mult colesterol. Și determină și inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numită atero-scleroză.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă medicii stomatologi
De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă medicii stomatologi

Dinții de lapte se distrug ușor. Au nevoie de aceleași tratamente ca în cazul adulților, deoarece un dinte pierdut prea devreme nu lasă oasele să crească normal. Apar dinții? Pot apărea și cariile.

Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea

E bine să limitați mâncarea prăjită, nu doar din cauza caloriilor în exces pe care le aduce. Prăjeala determină apariția așa numitului colesterol oxidat, cel mai agresiv.  

Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice în cascadă care apar dacă va crește
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice în cascadă care apar dacă va crește

Inima și rinichii comunică la nivel chimic. Când în vase sunt depozite de grăsime, la rinichi ajunge mai puțin oxigen. Iar când la inimă ajunge mai puțin oxigen, înseamnă hipertensiune. 

Recomandări
Europarlamentar: „Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an”
Europarlamentar: „Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an”

Preşedintele PMP Eugen Tomac a anunţat că, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, doar va fi discutat subiectul accesului României la spaţiul Schengen, însă nu va fi dat şi un vot.

Filmul capturării lui Cătălin Cherecheș. A fost prins după ce a schimbat cartela, dar a păstrat telefonul monitorizat
Filmul capturării lui Cătălin Cherecheș. A fost prins după ce a schimbat cartela, dar a păstrat telefonul monitorizat

Arestat în Germania primarul fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.

Momente emoționante în Israel, după eliberarea ostaticilor. „Dacă nu mai apuc să te văd, vreau să știi că te iubesc”
Momente emoționante în Israel, după eliberarea ostaticilor. „Dacă nu mai apuc să te văd, vreau să știi că te iubesc”

Armistițiul dintre Israel și Hamas continuă în Fâșia Gaza, pentru a 7-a zi consecutiv. Acordul de încetare a focului a expirat joi dimineață la ora 7, dar cele două părți au convenit să-l prelungească.