Începe cu o ușoară miopie. Vorbim despre cataractă. Adică "lentila" ochiului își pierde transparența normală.

Rezolvarea afecțiunii este chirurgicală, și durează sub 10 minute. Ochii focalizează imaginea cu ajutorul lentilei numite cristalin. Aceasta lentilă asigură claritatea imaginii, indiferent de distanţă, cu ajutorul unor muşchi extrem de fini. Se numesc muşchi ciliari.

După 40 de ani, cristalinul îmbătrânește. Funcţia de focalizare începe să scadă. De aceea, cei mai mulţi oameni trecuţi de 40 de ani au nevoie de ochelari pentru citit.

Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „Este o lentilă mobilă, care tot timpul lucrează prin acei muşchi ciliari în aşa fel ca lentila, are un focal, de mare claritate, trebuie să fie totdeauna perfect pe retină. Una din condiții este ca acesta lentilă să fie perfect transparentă.”

Chiar dacă după 40 de ani cristalinul îmbătrâneşte, lentila rămâne transparentă, aşa cum e normal.

Din cauze care nu sunt cunoscute încă, transparența poate să scadă.

Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: „Lumina care intră în ochi nu mai trece printr-o lentilă perfect transparentă şi imaginea devine neclară, pierderea aceste transparențe se numeşte cataractă”

Cataracta este o boală care evoluează. Nu se vindecă spontan. Prima oară, veţi avea o uşoară miopie. Apoi începe opacifierea lentilei. Singurul tratament este înlocuirea acesteia.

Se extrage cristalinul opacifiat şi se înlocuieşte cu unul artificial. Intervenţia chirurgicală se face cu ajutorul unor lasere speciale. Încă de la realizarea inciziei se foloseşte laserul!

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Se face o incizie, se aspiră acele bucăţi, în locul rămas gol se pune un cristalin artificial”.

Reporter: Tehnica cea mai nouă este cu Femto laser. Ce aduce nou?

Dr. Ozana Moraru: „Femtolaserul împarte nucleul cataractat în mai multe bucăţi, câte vrem noi. Cel puţin jumate din operaţie o face laserul, fără chirurgul să intre în ochi, avem prin urmare motive de siguranță în plus”

După extragerea cristalinului opacifiat se înserează un nou cristalin - artificial. Operaţia durează sub 10 minute. Intervenţia e bine să fie făcută în primele etape de evoluţie a bolii. Vindecarea e rapidă.