Ce este radiologia intervențională care vindecă articulațiile
O leziune la articulații trebuie corectată prin operație. În caz contrar, inflamația locală devine cronică. La fel și durerea.
Problemele pot fi rezolvate, spectaculos, prin "radiologie intervențională". Este o combinație între imagistică și operații minim invazive. Intervenția se face prin vasele mari de sânge și țintește direct inflamația.
O leziune implică inflamație acută. Înseamnă că tot organismul participă la vindecare. În articulațiile mari, pot apărea leziuni, care nu necesită intervenție chirurgicală ortopedică. Primiți anti-inflamatoare și kinetoterapie. 50% dintre pacienți rămân însă cu dureri cronice. Aceasta pentru că inflamația devine cronică.
În articulațiile mari, inflamația cronică determină organismul să își producă vase noi de sânge.
„Va face că inflamația să fie menținută și mai mult timp adică să nu scăpăm de durere. Cu evoluții periodice sau cu evoluții constante, avem o durere la urcat scările și aceasta nu trece și nu trece cu o pastilă, e o durere care trebuie altfel rezolvată”, a explocat dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională.
Vasele noi de sânge, care alimentează inflamația cronică, dureroasă, pot fi astupate printr-un procedeu radiologic.
Dr. Rareș Nechifor: Ce facem efectiv? Navigăm prin vasele de sânge cu un microcaterer pâna în teritorul articulația care alimentează zonele inflamate cu vase noi de sânge și le astupăm, rezultatul e spectaculos. Se reduce inflamația și mobilitatea în articulație revine.
Reporter: Particulele, care întră în vasele noi din inflamație, nu migrează în altă parte?
Dr. Rareș Nechifor: Nu pot să treacă din cele mai mici vase capilare. Le-am eliberat în teritoriul țintă, circulă într-o singură direcție și fac presiune și se opresc în teritoriul respctiv că într-o sită.
Într-o săptămînă, durerile articulare dispar treptat. Intervenția radiologică nu necesită spitalizare.