Care tip de apă potabilă este mai bun, apa plată sau cea minerală? Ce spun experții
Calciu, magneziu, cupru, zinc - le găsim în apă. Dacă variem sursele. Vorbim astazi despre apa minerală, plată, apa de la robinet, apa alcalina ori apa...distilată.
Ne explică profesorul catedrei de ingineria mediului Simina Stefan: ”Calciul și magneziul, care dau duritatea. Omul ia o mare cantitate de calciul și magneziu din apă. Chiar dacă nu mănâncă lapte cu calciu și magneziu, totuși, apa este un furnizor. Și oligo-elemente: cupru, zinc. Sunt suficiente pentru a stimulara activitatea metalo-enzimelor, care sunt catalizatorii reacțiilor noastre metabolice.”
Aceste reacții, în interiorul organismului, înseamnă, de fapt, viața.
Un joc permanent între acizi și baze. Îl dezechilibrează dietele hiperproteice, folosite greșit pentru scadere ponderală. Așa poate apărea acidoza metabolică.
Prof. dr. ing Simina Ștefan: ”Apare o aciditate, daca sângele are un PH curprins între 7, 1 și 7.2. Dacă omul e îndreptat spre proteine de origine animale, acest PH începe să scadă în sânge. Și apar boli inflamatorii.”
Cum echilibrăm permanent balanța? Cu apă. Toate tipurile de apa. Așa ne spune biochimia.
Apa plata are o încărcătura mică în săruri minerale. Apa minerală - concentrație de două ori mai mare în minerale. Apa carbogazoază este de asemenea importantă. Stimulează corect secreția de acid clorhidric din stomac.
La vârsta adultă, care tip de apă potabilă e mai bun? Nu există unul mai bun, există doar alternarea surselor. Pentru că în felul acesta, veți lua doze echilibrate de minerale, dar și de zinc spre exemplu - un element vital pentru sistemul imunitar uman.
Pe piață există și apa potabilă distilată. Înseamnă apa fără săruri minerale. Nu e o variantă de utilizat pe o perioadă lungă.
Prof. dr. ing Simina Stefan: ”Dacă folosim această apă pentru o perioadă îndelungată poate să fie o problemă. De ce? Neavând minerale, sărurile din sânge, prin excreție se elimină. Pe termen lug pot să apară demineralizări.”